Κίνδυνος εξαφάνισης για το 1/5 των ερπετών – Παγκόσμια μελέτη 15 ετών

Το ένα πέμπτο όλων των ειδών ερπετών αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξαφάνισης, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη νέα μελέτη, με τους κροκόδειλους και τις χελώνες να απειλούνται περισσότερο

16270ddf66d2e0 1

Το ένα πέμπτο όλων των ειδών ερπετών αντιμετωπίζει τον κίνδυνο εξαφάνισης, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη νέα μελέτη, με τους κροκόδειλους και τις χελώνες να απειλούνται περισσότερο.

Είναι η πρώτη μελέτη του είδους της για ερπετά και συμμετείχαν 961 επιστήμονες σε 24 χώρες σε έξι ηπείρους και χρειάστηκαν 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Παρόμοιες παγκόσμιες εκτιμήσεις για άλλες κατηγορίες ζώων έχουν αποκαλύψει ότι το 40,7% των αμφιβίων, το 25,4% των θηλαστικών και το 13,6% των ειδών πτηνών αντιμετωπίζουν την απειλή της εξαφάνισης.

“Τα ερπετά, για πολλούς ανθρώπους, δεν είναι χαρισματικά, και απλώς δόθηκε πολύ μεγαλύτερη εστίαση στα γούνινα ή φτερωτά είδη σπονδυλωτών για διατήρηση. Αλλά μέσω της επιμονής μπορέσαμε να βρούμε τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την ολοκλήρωση της μελέτης”, δήλωσε ο Bruce Young. Ο ίδιος είναι επικεφαλής ζωολόγος και ανώτερος επιστήμονας διατήρησης στο NatureServe, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση και είναι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature.

«Μέσα από εργασίες όπως αυτή, διαφημίζουμε τη σημασία αυτών των πλασμάτων. Είναι μέρος του δέντρου της ζωής. Όπως και κάθε άλλο που αξίζει εξίσου προσοχή», πρόσθεσε.

Καταστροφή οικοτόπων

Η απώλεια οικοτόπων λόγω της υλοτομίας, της γεωργίας και της αστικοποίησης και ο ανταγωνισμός με χωροκατακτητικά είδη είναι η κύρια απειλή για τα ερπετά. Άλλοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο για ορισμένα είδη, όπως η χρήση τους στην παραδοσιακή ιατρική. Η κλιματική κρίση αποτελεί επίσης μια αβέβαιη πρόκληση, πρόσθεσε η μελέτη.

Οι απειλές για τα ερπετά ήταν πιο έντονες στα δασικά περιβάλλοντα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι κροκόδειλοι και οι χελώνες ήταν από τα πιο επικίνδυνα είδη και χρειάζονταν εστιασμένες προσπάθειες διατήρησης, με περίπου το 57,9% και το 50% αντίστοιχα από αυτά που αξιολογήθηκαν να απειλούνται, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι συγγραφείς είπαν ότι η έλλειψη δεδομένων για τα ερπετά και τα ενδιαιτήματά τους είχε περιορίσει τις προσπάθειες διατήρησης, αν και σημείωσαν ότι πολλά από τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή για την προστασία των θηλαστικών, των πτηνών και των αμφιβίων θα προστατεύουν και τα ερπετά.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν τα κριτήρια της Κόκκινης Λίστας Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης σε 10.196 είδη ερπετών. Η ομάδα διαπίστωσε ότι 1.829 (21%) ειδών απειλούνταν με εξαφάνιση (κατηγοριοποιούνται ως ευάλωτα, απειλούμενα ή κρίσιμα απειλούμενα στα κριτήρια της IUCN).

Τα ευρέως διαδεδομένα και υψηλού προφίλ είδη όπως η βασιλική κόμπρα απειλούνταν, αποκάλυψε η έρευνα.

«Υποπτεύονταν ότι θα μπορούσε να είναι σε παρακμή, αλλά χωρίς την παγκόσμια αξιολόγηση ερπετών δεν θα ξέραμε ότι είναι πραγματικά ευάλωτα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Neil Cox, διευθυντής της μονάδας αξιολόγησης βιοποικιλότητας, μια κοινή πρωτοβουλία της IUCN και της Conservation International στην Ουάσιγκτον. , DC.

Αντιπροσωπείες από τις κυβερνήσεις του κόσμου αναμένεται να συναντηθούν στο Κουνμίνγκ της Κίνας αργότερα φέτος για να συμφωνήσουν σε ένα νέο σχέδιο δράσης για τη βιοποικιλότητα.

Ωστόσο, η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα (COP 15) έχει καθυστερήσει αρκετές φορές και η Κίνα δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία.

Οι οργανώσεις για τη φύση και τη διατήρηση λένε ότι είναι μια ευκαιρία κάθε δεκαετία να επαναφέρουμε τη σχέση μας με τη φύση και να αντιστρέψουμε την απώλεια βιοποικιλότητας.