Αγία Σοφία: Σε άθλια κατάσταση σχεδόν έναν χρόνο μετά τη μετατροπή της σε τζαμί (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι φωτογραφίες από τα social media

Αγία Σοφία: Σε άθλια κατάσταση σχεδόν έναν χρόνο μετά τη μετατροπή της σε τζαμί

Τούρκοι πολίτες καταγγέλλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αγία Σοφία, ένα έτος μετά το άνοιγμά της σε τζαμί.

Ακόμα και το πόμολο της κεντρικής αυτοκρατορικής πύλης, σύμφωνα με ό,τι αναφέρει και η Μαρία Ζαχαράκη σε δελτίο στο OPEN, έχει σπάσει χωρίς να έχει αντικατασταθεί.

Επίσης, σκόνη έχει καλύψει τα πάντα και το μνημείο αντί να προστατευθεί καλύτερα, όπως τουλάχιστον η Τουρκία είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο όταν την έκανε τζαμί, έχει υποστεί και ζημιές.

Μάλιστα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν στα posts στα social media, δεν υπάρχει η απαιτούμενη φροντίδα με αποτέλεσμα να υπάρχει βρωμιά και να μην έχουν φτιαχθεί τα καλώδια τα οποία κρέμονται, ενώ έχουν τοποθετηθεί ταμπέλες τυπωμένες σε χαρτί.

https://twitter.com/CirkinIstanbul/status/1398000324489756673

Σημειώνεται πως ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πραγματοποιήσει την πρώτη του συμβολική επίσκεψη στη βασιλική της Αγίας Σοφίας, στα μέσα Ιουλίου- περίπου- πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της σύντομης επίσκεψης, ο Ερντογάν παρακολούθησε τις εργασίες που γίνονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, όπως είχε αναφέρει η τουρκική προεδρία. «Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί τερμάτισε την αναμονή του έθνους μας», είχε πει επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος.

Πάντως, η εν λόγω απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί είχε προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή.