Αιθιοπία: Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τους αντάρτες της Τιγκράι για ομαδικούς βιασμούς

Η Αμνηστία τονίζει στην έκθεσή της πως πήρε συνεντεύξεις από 30 θύματα βιασμών, κάποια εκ των οποίων είναι 14 ετών

ethiopia

Από πολυάριθμες ωμότητες κάθε πλευράς έχει σημαδευτεί ο πόλεμος που άρχισε στην Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, προτού εξαπλωθεί στις γειτονικές πολιτείες Αμχάρα και Αφάρ, αφότου ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη, καταγγέλλει πως αντάρτες από την πολιτεία Τιγκράι διέπραξαν βιασμούς γυναικών και ανηλίκων κοριτσιών, σε αρκετές περιπτώσεις ομαδικούς, σε δύο κοινότητες στην πολιτεία Αμχάρα.

Η Αμνηστία τονίζει στην έκθεσή της πως πήρε συνεντεύξεις από 30 θύματα βιασμών, κάποια εκ των οποίων είναι 14 ετών, καθώς και θύματα άλλων βιαιοτήτων που διαπράχθηκαν στις κοινότητες Σένα και Κόμπο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αφού τις κατέλαβε το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF).

Σχεδόν τα μισά από τα θύματα σεξουαλικής βίας ανέφεραν πως υπέστησαν ομαδικούς βιασμούς, πολλά μπροστά στα παιδιά τους. Γιατροί είπαν στη ΜΚΟ πως ορισμένα είχαν εσωτερικές αιμορραγίες διότι οι βιαστές τους έβαλαν κάννες τουφεκιών και ξιφολόγχες μέσα στα γεννητικά τους όργανα.

Δεκατετράχρονη μαθήτρια αφηγήθηκε στη Διεθνή Αμνηστία ότι τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της βιάστηκαν μέσα στο σπίτι τους από μαχητές του TPLF, που τους είπαν πως έτσι εκδικούνταν παρόμοιες φρικαλεότητες που υπέστησαν οι δικές τους οικογένειες.

«Η μητέρα μου είναι πολύ άρρωστη τώρα, έχει βαριά κατάθλιψη, είναι σε απελπισία. Δεν μιλάμε για αυτό που έγινε, είναι αδύνατον», είπε η μαθήτρια, η Λούσι.

Τον Νοέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία είχε δημοσιοποιήσει άλλη έκθεση που έκανε λόγο για σεξουαλικές επιθέσεις ανταρτών σε άλλη κοινότητα στην Αμχάρα.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν γίνει βουνό για το ότι δυνάμεις από την Τιγκράι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και πιθανόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους στην πολιτεία Αμχάρα από τον Ιούλιο του 2021», τόνισε η Σάρα Τζάκσον, υποδιευθύντρια του τμήματος της ΜΚΟ που είναι αρμόδιο για την ανατολική Αφρική.

Αφορούν «επανειλημμένα επεισόδια βιασμών σε μεγάλη κλίμακα, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και λεηλασίες, ειδικά σε νοσοκομεία», πρόσθεσε η κυρία Τζάκσον.

Κάτοικοι της Κόμπο ανέφεραν ότι οι αντάρτες σκότωσαν άμαχους.

Το TPLF δεν έχει αντιδράσει στις πληροφορίες για τα εγκλήματα αυτά, σύμφωνα με την Αμνηστία. Ωστόσο, η παράταξη αυτή επέκρινε την προηγούμενη έκθεση της ΜΚΟ, προσθέτοντας πως διενεργεί δική της έρευνα.

Η εμφύλια σύρραξη στην Αιθιοπία στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, εκτόπισε πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους και έχει φέρει εκατοντάδες χιλιάδες σε κατάσταση που προσιδιάζει σε λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σε προηγούμενη έκθεσή της τους βιασμούς εκατοντάδων γυναικών και μικρών κοριτσιών στην Τιγκράι από άνδρες του ομοσπονδιακού στρατού της Αιθιοπίας και των ένοπλων δυνάμεων της Ερυθραίας, που ενεπλάκησαν επίσης στον πόλεμο στο πλευρό της Αντίς Αμπέμπα.

Τον Νοέμβριο, έκθεση που συνέταξαν από κοινού οι υπηρεσίες της Μισέλ Μπατσελέτ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Αιθιοπική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συγκέντρωσε αποδεικτικά στοιχεία για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον αιθιοπικό εμφύλιο.

cnn.gr