Αμερικανοί οικονομολόγοι: Τα lockdown δεν μείωσαν τους θανάτους

Τα lockdown που επιβλήθηκαν στο πρώτο πανδημικό κύμα δεν είχαν σχεδόν κανένα αποτέλεσμα στη μείωση των θανάτων

123 53 lockdown, Έρευνα, ΘΑΝΑΤΟΙ, ΜΕΛΕΤΗ, πανδημία

Τα lockdown που επιβλήθηκαν στο πρώτο πανδημικό κύμα δεν είχαν σχεδόν κανένα αποτέλεσμα στη μείωση των θανάτων, δείχνει αμερικανική μελέτη, την οποία υπογράφουν γνωστοί επικριτές των περιοριστικών μέτρων.

Το κλείσιμο της οικονομίας, ο περιορισμός στο σπίτι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση μειώνουν τη θνησιμότητα κατά μόλις 0,2% κατά μέσο όρο, εκτιμά η μελέτη, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο.

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι τα lockdown «πρέπει να απορριφθούν ως εργαλείο της πολιτικής για την πανδημία», δεδομένου ότι έχουν μικρή αποτελεσματικότητα ενώ παράλληλα επιφέρουν «τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος».

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς», Στιβ Χάνκι, εκτιμά ότι το κλείσιμο συνόρων δεν είχε πρακτικά κανένα αποτέλεσμα, καθώς υπολογίζεται ότι μείωσε τους θανάτους κατά μόλις 0,1%.

Το κλείσιμο των σχολείων βρέθηκε να είναι πιο αποτελεσματικό, με μείωση των θανάτων κατά 4,4%, ενώ πλέον αποτελεσματικό μέτρο κρίνεται το κλείσιμο της εστίασης με μείωση κατά 10,6%. Σύμφωνα με τους τρεις συντάκτες της μελέτης, η μείωση αυτή αποδίδεται κυρίως στο κλείσιμο των μπαρ.

Η μελέτη είναι μια μετα-ανάλυση που επανεξέτασε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία. Οι ερευνητές αρχικά συνέλεξαν 18.590 προηγούμενες έρευνες, από τις οποίες επέλεξαν μόλις 24 για την τελική ανάλυση.

Η επιλογή ενός τόσο μικρού μέρους της διεθνούς βιβλιογραφίας αποτελεί σημαντικό περιορισμό της μελέτης, αφού οι ερευνητές θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ότι επιλέγουν όποια δεδομένα τους συμφέρει για να υποστηρίξουν τις απόψεις τους.

Από τη μετα-ανάλυση αποκλείστηκε για παράδειγμα μελέτη στο Nature που εκτιμούσε ότι τα lockdown έσωσαν πάνω από τρία εκατομμύρια ζωές στην Ευρώπη.

Ο καθηγητής Χάνκι, o οποίος έχει διατελέσει σύμβουλος κυβερνήσεων στην Ασία, τη Νότιο Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, είναι γνωστός επικριτής των lockdown και στηρίζει με αναρτήσεις του στο Twitter τις διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων. ‘Εχει μάλιστα χαρακτηρίσει «φασιστικούς» τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Πηγή: in.gr