Ανατροπή σκηνικού σε βάρος των Τόρις δείχνουν δημοσκοπήσεις στο ΗΒ

Προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων στους Εργατικούς δίνει νέα δημοσκόπηση σε δείγμα 10.000 ψηφοφόρων στη Βρετανία,

1 34 Βρετανία, Λονδίνο, ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ, τόρις

Προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων στους Εργατικούς δίνει νέα δημοσκόπηση σε δείγμα 10.000 ψηφοφόρων στη Βρετανία, με τους κυβερνώντες Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον να κινδυνεύουν να χάσουν πάνω από 100 έδρες. Μεταξύ αυτών την εδρών περιλαμβάνεται και εκείνη του ίδιου του Πρωθυπουργού στο δυτικό Λονδίνο.

Η δημοσκόπηση από την εταιρεία Survation δίνει 41% στο κόμμα του σερ Κιρ Στάρμερ έναντι 35% για τους Τόρις, με τους ερωτηθέντες να επισημαίνουν ότι η πρόθεση ψήφου επηρεάζεται από τις καταγγελίες για διαφθορά στην καρδιά της κυβέρνησης και πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ που παραβίαζαν τους κανόνες της πανδημίας.

Η μέτρηση έγινε με μέθοδο που αναλύει τα δεδομένα ανά περιφέρεια και αποκαλύπτει ότι αν οι εκλογές γίνονταν τώρα (σσ: είναι προγραμματισμένες για το 2024) το Συντηρητικό Κόμμα θα έπεφτε από τις 366 έδρες και την αυτοδυναμία των 40 εδρών στις 255, χάνοντας δηλαδή 111 βουλευτές. Το Εργατικό Κόμμα θα καταλάμβανε 309 έδρες, υπολειπόμενο της αυτοδυναμίας, αλλά έχοντας κερδίσει 107 βουλευτές.

Πέρα από τον Μπόρις Τζόνσον, ακόμα τέσσερα μέλη της τωρινής κυβέρνησης θα έχαναν τις έδρες τους με βάση τη δημοσκόπηση.

Το άκρως ανησυχητικό στοιχείο για τους Τόρις, όπως επισημαίνεται, είναι πως χάνουν παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους, δηλαδή πολίτες μεγαλύτερων ηλικιών και σε περιφέρειες της υπαίθρου.

Εξάλλου, οι Συντηρητικοί θα διατηρούσαν μόνο τρεις από τις 40 περιφέρειες του λεγόμενου «κόκκινου τείχους» που κέρδισαν στον εκλογικό θρίαμβο του 2019, δηλαδή τα παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών στην κεντρική και βόρεια Αγγλία που κέρδισε κυρίως λόγω Brexit από τον Τζέρεμι Κόρμπιν ο Μπόρις Τζόνσον.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι οι ψηφοφόροι αμφισβητούν την ακεραιότητα, την ειλικρίνεια και την ηγεσία της κυβέρνησης, καθώς και ότι ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Άλλη δημοσκόπηση, από την εταιρεία Focaldata για λογαριασμό των Sunday Times, φέρνει τους Εργατικούς μπροστά με οκτώ μονάδες διαφορά (40% έναντι 32%) και με αυτοδυναμία 13 εδρών στην επόμενη Βουλή των Κοινοτήτων.

Και αυτή η δημοσκόπηση, με δείγμα 25.000 ψηφοφόρων που διεξήχθη κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, προβλέπει απώλεια έδρας για τον Μπόρις Τζόνσον και ακόμα πέντε υπουργούς του.

«Αυτή η δημοσκόπηση δείχνει εξάλειψη των Συντηρητικών. Επιβεβαιώνει την τάση που βλέπουμε σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με τους Εργατικούς να συντηρούν ένα δυνατό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου έναντι των Τόρις. Το κύρος των Συντηρητικών μεταξύ των πολιτών έχει πληγεί άσχημα από τη σειρά των καταστροφικών αποκαλύψεων των τελευταίων εβδομάδων. Για την ακρίβεια, το γεγονός ότι οι Εργατικοί έχουν τόσο καλή επίδοση σε αυτή τη δημοσκόπηση οφείλεται περισσότερο στην κατάρρευση των Συντηρητικών παρά στην αναγέννηση των Εργατικών», δήλωσε στους Sunday Times ο διευθύνων σύμβουλος της Focaldata Τζάστιν Ίμπετ.

Πηγή: ΚΥΠΕ