Αντ. Κόστα: Υποστηρίζουμε εναλλακτική λύση έναντι της λιτότητας

smnahe7panopugybddn1 ΑΝΤΟΝΙΟ ΚΟΣΤΑ, Νέα Αμμοχώστου, Πορτογαλία

Μήνυμα κατά της λιτότητας έστειλε από την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, σε ομιλία του για το μέλλον της Ευρώπης. Ο κ. Κόστα τόνισε επίσης ότι μόνο με αλληλεγγύη και συνεργασία μπορεί η Ε.Ε. να είναι βιώσιμη, επιπλέον υπεραμύνθηκε του μίγματος, «κοινοί κανόνες και αυτονομία».

Ο κ. Κόστα χαιρέτισε την ύπαρξη και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνοντας λόγο για ύψιστο όργανο εκπροσώπησης των Ευρωπαίων πολιτών. Η Ε.Ε., συνέχισε, έχει ταρακουνηθεί από μία σειρά κρίσεων, όπως την οικονομική, τη μεταναστευτική και το Brexit, έχει μπει σε φάση ειρήνευσης η οποία διακυβεύεται όμως συνεχώς. Για αυτό, ζήτησε, πρέπει να δοθούν τα μέσα στην Ε.Ε. και στις χώρες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, δήλωσε πως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να υπάρχει αυστηρή πολιτική λιτότητας. Πολύ περισσότερο που, όπως πιστεύει, για να μην δημιουργείται ανισότητα με το ευρώ πρέπει να υπάρχει δημοσιονομικό υπόβαθρο.

Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με τις 28 χώρες μαζί σε όλες τις προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε ευρωπαϊκή κλίμακα, είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. Και τόνισε πως μόνο με αλληλεγγύη και συνεργασία μπορεί η Ευρώπη να είναι βιώσιμη και σε πορεία ανάπτυξης ως προς την εσωτερική και την εξωτερική της πολιτική. Η Ε.Ε. δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στις θεσμικές συζητήσεις, υποστήριξε επιπλέον και υπερασπίστηκε πως πρέπει να γίνονται ουσιαστικές συνεργασίες και πράξεις για να ισχύει το δημοκρατικό καθεστώς της Ευρώπης και να εξασφαλιστεί το μέλλον της. Μόνο μία συνεκτική πολιτική της ΕΕ θα εκπροσωπήσει σωστά τους Ευρωπαίους πολίτες και τις ανησυχίες τους, συμπλήρωσε.

Χρειάζονται κοινοί κανόνες αλλά η κάθε χώρα θα πρέπει να μπορεί με αυτονομία να επιλέγει τις δικές της πολιτικές βάσει των αναγκών της -για παράδειγμα, οικονομική δυσχέρεια- και να χαράξει κατ’ ανάγκη τη δική της πορεία. «Συγκεκριμένα στην Πορτογαλία υποστηρίζουμε εναλλακτική λύση έναντι της λιτότητας, που οδηγεί σε μεγαλύτερη ισότητα και περισσότερες θέσεις εργασίας. Έτσι ξανακερδίσαμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών με υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης. Τώρα έχουμε πιο υγιή δημοσιονομικά στοιχεία και το 2017 βγήκαμε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείματος. Έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ΕΕ. Θέλουμε το μέλλον μας να είναι στην Ε.Ε. και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για το μέλλον», είπε ακόμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αντ. Κόστα.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ήταν ο τρίτος προσκεκλημένος αρχηγός κράτους της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διετέλεσε, υπενθυμίζεται, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Ιούλιο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2005, προτού παραιτηθεί για να γίνει υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας.

 

Πηγή