Αποσύρονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ οι ΗΠΑ

nike cheili ΗΠΑ, ΟΗΕ, ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Την απόσυρσή των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε η η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον Οργανισμό Νίκι Χέιλι, λέγοντας ότι καμιά άλλη χώρα «δεν είχε το θάρρος» να «συμμετάσχει στον αγώνα» για να μεταρρυθμιστεί αυτό το «υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό» όργανο του ΟΗΕ, που «βγάζει λεφτά» από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι αυτό δεν είναι υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις μας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα”

Και επανέλαβε τον ισχυρισμό περί χρόνιας “προκατάληψης” του Συμβουλίου εναντίον του Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα προτιμούσε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να παρέμεναν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε ο εκπρόσωπός του.

Στεφάν Ντουζαρίτς, Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ
“Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο

“Λυπηρή” χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς το όργανο αυτό του ΟΗΕ παραμένει σταθερή.

“Δεν κρατάμε μυστικό το γεγονός ότι το ΗΒ θέλει να δει μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά έχουμε δεσμευθεί να εργαστούμε για να ενισχυθεί το Συμβούλιο από το εσωτερικό του”

Για τον κίνδυνο να πληγεί ο διεθνής ρόλος της Ουάσινγκτον μίλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία.

Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, Εκπρόσωπός Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης
“Οι ΗΠΑ βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή ως προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και για πολλά χρόνια υπήρξαν ισχυρός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η σημερινή (χθεσινή) απόφαση υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως (χώρας) προστάτιδας και υποστηρίκτριας της δημοκρατίας στο παγκόσμιο σκηνικό.

 

Πηγή: AlphaNews.live