Μπάιντεν: Ο Πούτιν έχει λάβει την απόφασή του – Θέμα ημερών η εισβολή στην Ουκρανία

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα εισβάλλει στην Ουκρανίας εντός της εβδομάδας, εντός των επόμενων ημερών. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι μεταξύ των στόχων θα είναι το Κίεβο των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, για τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση.

Αν η Ρωσία εισβάλει πριν την 24η Φεβρουαρίου -ημερομηνία συνάντησης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ- «θα σημαίνει ότι έχει κλείσει την πόρτα της διπλωματίας και ότι έχει επιλέξει τον πόλεμο», είπε ο Μπάιντεν.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει λάβει την απόφασή του» απάντησε ο Μπάιντεν σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο ο Ρώσος πρόεδρος έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν έρχονται μετά από 45λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος με τους ηγέτες από Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Βρετανία, την ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Παρακολουθείστε τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου:

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενημέρωσε για τις προσπάθειες στο ΝΑΤΟ να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία και να παράσχουν διαβεβαιώσεις στους Συμμάχους. Οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη τόνισαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ότι «η στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία συνεχίζεται, παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας για αποχώρηση, και επανέλαβαν την έντονη έκκλησή τους προς τη Ρωσία να επιλύσει αυτήν την κρίση μέσω διπλωματίας και διαλόγου, ενώ τόνισαν την υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Ο γενικός γραμματέας υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ έστειλε στη Ρωσία συγκεκριμένες προτάσεις τον Ιανουάριο, καθώς και την πρόσκλησή του για περαιτέρω συνεδριάσεις του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας για να συζητηθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Παράλληλα, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι, ως αμυντική Συμμαχία, το ΝΑΤΟ κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει, προσθέτοντας ότι οι εκκενώσεις από επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αντάρτες σήμερα, Παρασκευή, αποτελούν παράδειγμα ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την παραπληροφόρηση ως πρόσχημα για πόλεμο.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε για τις κυρώσεις που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Ρωσία στην περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία «σύγκλισης στο τελικό πακέτο», το οποίο περιέχει «τα πιο αυστηρά μέτρα που έχουμε ποτέ σκεφτεί κατά της Ρωσίας».

Πηγή: CNN

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024