Κοσμος

Χάος στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής Μαδούρο

«Τουλάχιστον ένας» άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας από τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν χθες Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της Βενεζουέλας έπειτα από την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στις προχθεσινές προεδικές εκλογές, αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντιπολίτευση, έκανε γνωστό η μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, ειδικευμένη στη υπεράσπιση πολιτικών κρατουμένων.

«Τουλάχιστον ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε στην (πολιτεία) Γιαρακούι (βορειοδυτικά) και (άλλοι) 46 συνελήφθησαν» κατά τη διάρκεια των μετεκλογικών διαδηλώσεων και επεισοδίων σε διάφορες πολιτείες, ανέφερε η ΜΚΟ μέσω X.

Δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων χθες Δευτέρα στο Καράκας για να διαλύσουν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επανεκλογή του Μαδούρο, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Εφοδιασμένοι με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών, αστυνομικοί επενέβησαν εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν πέτρες, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, στη συνοικία Τσακάο, στο κεντροανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, διαβεβαίωσε χθες πως η αντιπολίτευση μπορεί να «αποδείξει» τη «νίκη» του υποψηφίου της, του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν προχθές Κυριακή. «Έχουμε τρόπο να αποδείξουμε την αλήθεια», είπε η κυρία Ματσάδο, επιμένοντας πως η αντιπολίτευση διαθέτει «απόδειξη» της νίκης της με «το 73%» των ψήφων. Σύμφωνα με την καταμέτρηση της αντιπολίτευσης, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε 6,27 εκατ. ψήφους, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο 2,7 εκατομμύρια.

Οι δηλώσεις της κυρίας Ματσάδο, η οποία αποκλείστηκε από τη διαδικασία, έγιναν αφού το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) ανακήρυξε νικητή των εκλογών τον πρόεδρο Μαδούρο, που σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση έλαβε πάνω από 51% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του κ. Γκονσάλες Ουρούτια περί το 44%.

Η χώρα αναστέλλει τις πτήσεις προς και από τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα αναστείλει μέχρι νεοτέρας από αύριο Τετάρτη τις πτήσεις με προορισμό ή με προέλευση τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία, εξαιτίας της «ανάμιξης» των κυβερνήσεων των δυο χωρών στα εσωτερικά της, καθώς αμφισβητούν τη διαφάνεια και την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών στις οποίες επανεξελέγη ο Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την «προσωρινή αναστολή των εμπορικών πτήσεων στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας με προέλευση ή με προορισμό τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία από την 31η Ιουλίου», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Ειδική συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για τις εκλογές στη Βενεζουέλα

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα, όπου το εθνικό εκλογικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως επανεξελέγη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, αποτέλεσμα που απορρίπτει η αντιπολίτευση και αμφισβητούν κυβερνήσεις διαφόρων κρατών.

Η συνεδρίαση προγραμματίζεται να αρχίσει στις 15:00 (τοπική ώρα· στις 22:00 ώρα Ελλάδας) στην έδρα του περιφερειακού οργανισμού στην Ουάσιγκτον, κατόπιν αιτήματος 12 κρατών μελών του.

Πηγή: protothema.gr

Ροη Ειδησεων

Ένα τρικ που δεν παρατήρησε κανείς: Η αλήθεια για την Ολυμπιακή…φλόγα στην Τελετή Έναρξης

Σε σοκ βρίσκονται πολλοί από αυτούς που παρακολούθησαν την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς…

30 Ιουλίου, 2024

Θλίψη στην ΑΗΚ: Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της ΔΕΦΑ, Αντώνης Πατσαλής

Έφυγε από τη ζωή ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ),…

30 Ιουλίου, 2024

Επ.Αμμοχώστου: Η Giovani Homes σας προσκαλεί να γνωρίσετε από κοντά τις επαύλεις και τα διαμερίσματα της

Ψάχνετε για το νέο σας σπίτι, το εξοχικό σας ή για διαμέρισμα στις πιο όμορφες…

30 Ιουλίου, 2024

Ένωση Ευαγγελικών Εκκλησιών Κύπρου για τελετή έναρξης Ολυμπιακών «δεν σεβάστηκαν τις χριστιανικές πεποιθήσεις»

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι δεν σεβάστηκαν στο ελάχιστο τις θρησκευτικές χριστιανικές πεποιθήσεις…

30 Ιουλίου, 2024

Βραβεύτηκε στο Παλάτι της Μαδρίτης ο καλλιτέχνης Χρίστος Τελεβάντος από το Αυγόρου (ΒΙΝΤΕΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ)

O πολυβραβευμένος Κύπριος Καλλιτέχνης Χρίστος Τελεβάντος εκπροσώπησε την Κύπρο στον 23ο Ετήσιο Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό…

30 Ιουλίου, 2024

Τροχαίο στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσoού – Έκλεισε λωρίδα

Στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας προς Λεμεσό, παρά την έξοδο του Αγίου Τύχωνα, έχει κλείσει η δεξιά…

30 Ιουλίου, 2024