Δάκρυα για την Παναγία των Παρισίων σε όλο τον πλανήτη (βίντεο)

Μοιάζει απίστευτο ωστόσο είναι αλήθεια. Ένας από τους παλαιότερους και ομορφότερους καθεδρικούς ναούς στον κόσμο, η Παναγία των Παρισίων έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά τη φωτιά που ξέσπασε χθες στις 18:50 τοπική ώρα, περίπου μία ώρα και είκοσι λεπτά αφότου είχαν ολοκληρωθεί εργασίες συντήρησης στο εσωτερικό του. Ήδη από χθες το βράδυ οι εργάτες που συμμετείχαν στις εργασίες δίνουν καταθέσεις στην Πυροσβεστική, οι ειδικοί ερευνητές της οποίας ψάχνουν για τα αίτια της ανείπωτης καταστροφής.

Στο επίκεντρο των ερευνών η κατασκευαστική εταιρεία Le Bras Freres, στη βορειοανατολική Γαλλία καθώς και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για τις εργασίες στον 820 ετών καθεδρικό ναό.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χέιτζ τόνισε ότι οι Αρχές προσανατολίζονται προς το σενάριο του ατυχήματος, υπογραμμίζοντας ότι πενήντα άνθρωποι απασχολούνται στην υπόθεση που θα είναι «μακρά και πολύπλοκη» μέχρι να διαλευκανθεί.

Ο δημοτικός σύμβουλος του Νοϊγί Φιλίπ Καρσεντί έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση Μακρόν ότι προβάλλει λανθασμένα το επιχείρημα του ατυχήματος. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο Fox News, o Φιλίπ Καρσεντί συνέκρινε την 11η Σεπτεμβρίου με την καταστροφή του ιστορικού κτηρίου: «Ακόμη και αν δεν έχασε κανείς τη ζωή του, είναι σαν την 11η Σεπτεμβρίου της Γαλλίας. Είναι συγκλονιστικό (…) Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι εκκλησίες δέχονται βανδαλισμούς κάθε εβδομάδα. Φυσικά, οι πολιτικοί μας θέλουν να πιστέψουμε ότι πρόκειται για ατύχημα», τόνισε. 


(Φωτ.: EPA / Ian Landgdson)

Ευτυχώς σώθηκαν οι θησαυροί
Νωρίτερα, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μέσω Twitter, είχε ευχαριστήσει όσους ανταποκρίθηκαν και σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα με κίνδυνο της ζωής τους, προστάτεψαν τα αναντικατάστατα αντικείμενα στο εσωτερικό του ναού –μεταξύ αυτών και το «Ακάνθινο στεφάνι» που τοποθετήθηκε στο κεφάλι του Ιησού όσο βρισκόταν στον σταυρό. 

«Το “Ακάνθινο Στεφάνι”, ο χιτώνας του Σεντ Λουί και άλλα μεγαλειώδη έργα τέχνης βρίσκονται τώρα σε ασφαλές μέρος», έγραψε η Ινταλγκό.  Το «Ακάνθινο Στεφάνι» αποτελείται από περίπου 70 αγκάθια και περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα. Το κομμάτι που πιστεύεται πως προέρχεται από τον Σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς, εξαγόρασε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το 1238 και μετέφερε στο Παρίσι ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας. Μεταξύ των σπουδαίων έργων τέχνης που βρίσκονταν στην Παναγία των Παρισίων ήταν και τα τρία γυάλινα παράθυρα, στην δυτική, βόρεια και νότια όψη του καθεδρικού. Παράλληλα, το Μεγάλο Όργανο της Παναγίας των Παρισίων, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και είχε αποκατασταθεί μόλις στην αρχή της δεκαετίας του 1990, θεωρείται το πιο διάσημο στον κόσμο με πέντε σειρές πλήκτρων.

Οι εργασίες αποκατάστασης
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκούσαν έως και τέσσερα χρόνια, ωστόσο πλέον θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έναν πανεθνικό έρανο για την ανακατασκευή του γοτθικού ναού. «Θα απευθυνθούμε στα μεγαλύτερα ταλέντα και θα ανοικοδομήσουμε την Παναγία των Παρισίών, γιατί αυτό είναι που περιμένουν οι Γάλλοι, γιατί αυτό αξίζει η ιστορία μας, επειδή είναι το βαθύτερο πεπρωμένο μας».

Ήδη οι επιχειρηματίες Φρανσουά Πινό και Μπερνάρ Αρνό ανακοίνωσαν πως θα δώσουν 100 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για το σκοπό της ανοικοδόμησης.

«Η Ευρώπη πληγώθηκε. Η Γαλλία πληγώθηκε. Το Παρίσι πληγώθηκε» δήλωσε ενώπιον των ευρωβουλευτών ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. «Θέλω να απευθύνω λόγια παρηγοριάς και αλληλεγγύης σε σύσσωμο το γαλλικό έθνος στον απόηχο της τραγωδίας στο Παρίσι. Επίσης θα ξαναχτίσετε την εκκλησία σας. Από το Στρασβούργο, την γαλλική πρωτεύουσα της ΕΕ, καλώ και τα 28 κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτό το έργο. Γνωρίζω ότι η Γαλλία μπορεί να το κάνει μόνη της αλλά εδώ διακυβεύεται κάτι περισσότερο από την πρακτική βοήθεια. Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων μας έκανε ξανά να αντιληφθούμε ότι δεσμευόμαστε από κάτι πιο σημαντικό και πιο βαθύ από τις συμφωνίες» υποσχέθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κάλεσε τους 751 ευρωβουλευτές να δωρίσουν το ημερομίσθιό τους για αυτό το σκοπό.

Ροη Ειδησεων

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος υπέρ της δημιουργίας θέσης Επιτρόπου Άμυνας της ΕΕ

Τη στήριξη της Κύπρου στην ιδέα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,…

30 Απριλίου, 2024

Υφ. Έρευνας: Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Εντός του 2024 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, λέει ο Υφυπουργός Έρευνας. Εντός του 2024 θα…

30 Απριλίου, 2024

Καμπανάκι από τον ΠΟΥ: Υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών σε αγελάδες εκτός ΗΠΑ

Υπάρχει κίνδυνος ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 να εξαπλωθεί σε αγελάδες σε άλλες…

30 Απριλίου, 2024

AstraZeneca: Παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο κατά της Covid θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις

Ο φαρμακευτικός γίγαντας της AstraZeneca φέρεται να παραδέχθηκε ότι το ευρέως χρησιμοποιούμενο εμβόλιό της κατά…

30 Απριλίου, 2024

Επίθεση με σπαθί στο Λονδίνο: Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι

Ένα αγόρι 13 ετών έχασε τη ζωή του, έπειτα από την επίθεση που πραγματοποίησε ένας…

30 Απριλίου, 2024

Υπουργός Εργασίας: Διευρυμένη πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου δήλωσε την Τρίτη ότι διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην…

30 Απριλίου, 2024