Διαφήμιζε θέσεις εργασίας σε Αφρική και Μέση Ανατολή ο Πριγκόζιν πριν πεθάνει

Τι αναφέρει το Institute of Study of War - Ποια η "ταρίφα" ανά περιοχή

E6333AE6 CB3B 4DDC A6BE 2AFA986D608D

Θέσεις εργασίας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, διαφήμιζε η μισθοφορική ομάδα Wagner, προσφέροντας, ωστόσο, στους “νεοσύλλεκτους” χαμηλότερους μισθούς από ότι στο παρελθόν. Αυτό αναφέρει σε έκθεση του το Institute of Study of War (ISW), ένα think tank που εδρεύει στην Ουάσιγτον.

Όπως μετατδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Arabiya, η δεξαμενή σκέψης επικαλείται την ομάδα παρακολούθησης πληροφοριών ανοικτών πηγών με το όνομα “All Eyes on Wagner”, η οποία καταγράφει ότι η Wagner διαφημίζει θέσεις εργασίας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, κατόπιν των ισχυρισμών του πλέον τέως επικεφαλής της ομάδας Yevgeny Prigozhin τη Δευτέρα ότι η Wagner επεκτείνει την παρουσία της στην Αφρική.

 

africa.jpg

“Η αγγελία φέρεται να προσφέρει μηνιαίο μισθό 150.000 ρούβλια (περίπου 1.500 δολάρια) για θέσεις εργασίας στη Μέση Ανατολή και 195.000 έως 250.000 ρούβλια (περίπου 2.050 έως 2.640 δολάρια) για θέσεις εργασίας στην Αφρική”, σημειώνει η ISW.

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως σε μία ομάδα στο Telegram, ειδικά διαμορφωμένη για τις κενές θέσεις, διαφήμιζε πως ένας σταθερός μηνιαίος μισθός για έναν “υπάλληλο” της Wagners  στην Ουκρανία, φθάνει τα 240.000 ρούβλια (περίπου 2.530 δολάρια), από τις αρχές του 2023.

Το ISW διαπιστώνει πως η σημαντική μείωση της “ταρίφας” συνάδει με πρόσφατες αναφορές ότι η Wagner αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και ενδέχεται να χάσει προσωπικό λόγω περικοπών μισθών.

Νωρίτερα τον Αύγουστο, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε μια ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών ότι η Wagner προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα από τους μισθούς λόγω της οικονομικής πίεσης από την πιθανή διακοπή της χρηματοδότησης από το Κρεμλίνο.

“Ο όμιλος Wagner πιθανότατα κινείται προς μια διαδικασία μείωσης μεγέθους και αναδιαμόρφωσης, σε μεγάλο βαθμό για να εξοικονομήσει δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού σε μια περίοδο οικονομικής πίεσης”, ανέφερε το βρετανικό υπουργείο.

Το ISW πρόσθεσε ότι συνεχίζει να εκτιμά ότι η νέα προσπάθεια προσλήψεων της Wagner συνδεόταν με το ότι ο Prigozhin προσπαθούσε να εξασφαλίσει ένα συμβόλαιο στην Αφρική και να αναπτύξει υφιστάμενο και νέο προσωπικό από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ενέργειες που ο Prigozhin ενδεχομένως να δρομολογούσε, αντιμετωπίζοντάς τες ως την τελευταία ευκαιρία της Wagner για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας έφτασε στη Λιβύη την Τρίτη, με το ISW να εκτιμά ότι “η άφιξη μιας αντιπροσωπείας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη Λιβύη δείχνει ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου πιθανότατα διατηρεί τους στόχους που προανέφερε για την “ανακατάληψη” των σχέσεων της Ρωσίας με τις αφρικανικές χώρες και την αντικατάσταση της Wagner με ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες (PMCs) που συνδέονται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας”.

Πηγή: Al Arabiya News English