Διπλή μάχη στα κοινοβούλια της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης

dipli maxi sta koinoboulia tis barkelwnis kai tis madritis 1 Νέα Αμμοχώστου

 ‘Αρχισε η  κρίσιμη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της καταλανικής Βουλής, όπου αναμένεται να τεθεί το ψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από την Ισπανία.

Για την ώρα πάντως δεν είναι ξεκάθαρο αν η πρόταση θα φθάσει μέχρι την ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό La Sexta το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέθεσε έκτακτο αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο για αναστολή της συνεδρίασης στη Βαρκελώνη.

Το απόγευμα της Πέμπτης  ο τοπικός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν είχε πετάξει στο κοινοβούλιο το μπαλάκι των αποφάσεων για το μέλλον της Καταλονίας ενώ είχε απορρίψει  και το ενδεχόμενο κήρυξης πρόωρων περιφερειακών εκλογών, που θεωρούνταν μία ενδιάμεση λύση.

upl59f32030ba05e Νέα Αμμοχώστου
 

Ποια καταλανικά κόμμα προτείνουν την απόσχιση 

Το ψήφισμα ανεξαρτησίας κατατέθηκε από τα δύο κόμματα που υποστηρίζουν την απόσχιση, το κυβερνών Junts Per Si και το αριστερό CUP, και προτείνει τη συγκρότηση «της Δημοκρατίας της Καταλονίας ως ανεξάρτητο, κυρίαρχο» κράτος.

Νωρίτερα η συνεδρίαση αναβλήθηκε για περίπου μία ώρα αφότου τα τρία ενωτικά κόμματα, το Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και οι κεντρώοι Ciudadanos, κατέθεσαν αίτημα επανεξέτασης στο προεδρείο και διαμήνυσαν πως δεν θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος των Ciudadanos χαρακτήρισε απόλυτα αντιδημοκρατική την πρόταση ψηφίσματος και κατηγόρησε τα κόμματα που την προωθούν ότι εξ αρχής επιδίωκαν την απόσχιση.

Ραχοϊ: Οι απάτες γοητεύουν αλλά  η πραγματικότητα εκδικείται  

Την ίδια ώρα, στη Μαδρίτη, βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Γερουσίας για να επικυρωθεί η προσωρινή αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας.

upl59f3209224f9e Νέα Αμμοχώστου
 

Κάλεσμα προς τα μέλη της Γερουσίας να μην αφήσουν τους Καταλανούς να επιβιβαστούν «σε ένα ταξίδι για μια ανύπαρκτη Ιθάκη» απηύθυνε, κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

«Το άρθρο 155 δεν είναι εναντίον της Καταλονίας» διαβεβαίωσε απαντώντας στους επικριτές της απόφασης του να ενεργοποιήσει, για πρώτη φορά εν καιρώ δημοκρατίας, το αμφιλεγόμενο άρθρο του Συντάγματος.  

«Οι απάτες μπορούν να γοητεύσουν βραχυπρόθεσμα, αλλά η πραγματικότητα που αγνοείται πάντα προετοιμάζει την εκδίκησή της, και αυτή η διαδικασία έχει χρησιμεύσει μόνο για να αποκαλύψει τα ψέματα και να βγάλει μάσκες», σημείωσε ακόμη.

Αναφερόμενος στην άρνηση του ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, να παραστεί στη συνεδρίαση της Γερουσίας στη Μαδρίτη, ο Ραχόι επεσήμανε: «Εγώ θα ερχόμουν εδώ για να υπερασπιστώ τις θέσεις μου, ακόμα και αν ανήκα σε μια μικρή μειοψηφία».

Ο διάλογος, είπε, στον οποίον προσκλήθηκε από τον καταλανό ηγέτη, είχε να κάνει με την συζήτηση των όρων της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, «και αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν μπορώ να το δεχθώ».

«Ο διάλογος είναι μια όμορφη λέξη, αλλά πρέπει να δοκιμάζεται (…) ο διάλογος έχει δύο εχθρούς: αυτούς που τον κακομεταχειρίζονται , παραβιάζουν και ξεχνούν τους νόμους, και το δεύτερο εχθρό, που θέλει να ακούει μόνο τον εαυτό του, που δεν ακούει τον άλλο, που κάνει αυτό που θέλει», συμπλήρωσε.

 

 

 

Πηγή: TheToc