Δυτική συμμαχία για «απάντηση» στη χρήση χημικών στη Συρία

Οξύνεται η αντιπαράθεση μετά τη φερόμενη χημική επίθεση στη Ντούμα της Συρίας. Η Τερέζα Μέι σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Ντόναλτ Τραμπ και τον Εμανουέλ Μακρόν, συμφώνησα πως η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει στις αναφορές για χρήση χημικών.

Σε μια θυελλώδη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία καταψήφισε το σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τον καθορισμό ενός μηχανισμού διενέργειας έρευνας σχετικά με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στην Ντούμα της Συρίας. Το αμερικανικό σχέδιο απόφασης συγκέντρωσε 12 ψήφους υπέρ, δύο κατά από Ρωσία και Βολιβία, ενώ η Κίνα απείχε από τη ψηφοφορία. Για να εγκριθεί ένα σχέδιο απόφασης, χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και κανένα βέτο από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Η Μέι, η οποία πραγματοποίησε σήμερα ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους δύο ηγέτες, συμφώνησε ότι οι αναφορές για μια χημική επίθεση στη Συρία είναι “εντελώς αξιοκατάκριτες” και αν επιβεβαιωθούν θα συνιστούν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία της σοκαριστικής βαρβαρότητας που επιδεικνύει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

“Συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να απαντήσει για να διατηρήσει την απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων παγκοσμίως”, δήλωσε μια εκπρόσωπος του γραφείου της Μέι, μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της πρωθυπουργού.

Στο ίδιο πνεύμα και η Γερμανία. Η Καγκελάριος Μέρκελ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως στην Συρία έγινε χρήση χημικών όπλων.

“Πιστεύω πως οι αποδείξεις πως εκεί έγινε χρήση χημικών όπλων είναι πολύ-πολύ ξεκάθαρες. Είναι ιδιαίτερα θλιβερό το γεγονός πως μετά από τόσες συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο, ακόμη στην Συρία γίνεται χρήση χημικών όπλων. Πρέπει όλοι μας να καταδικάσουμε το γεγονός αυτό με μια ξεκάθαρη γλώσσα», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

 

Πηγή

Ροη Ειδησεων

Επ.Αμμοχώστου: Ύβριζε και απειλούσε μέσω τηλεφώνου – Kαταζητείται 38χρονος (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Φωτογραφίες υπόπτου, ο οποίος καταζητείται σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση κακόβουλων, ενοχλητικών και απειλητικών τηλεφωνικών…

22 Μαΐου, 2024

Η ΠΑΣΥΚΙ στηρίζει τη διεκδίκηση των νοσηλευτών για στελέχωση

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, με ανακοίνωση της, εκφράζει τη στήριξή της στη δίκαιη, όπως…

22 Μαΐου, 2024

ΥΠΑΜ: Ομαλά και χωρίς προβλήματα η κατάταξη της ΕΣΣΟ 2024

Ομαλά και χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η διαδικασία κατάταξης της Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατεύσιμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) 2024…

22 Μαΐου, 2024

Διάλεξη για φάσμα του Αυτισμού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σωτήρας

Αυτή την Παρασκευή 24 Μαΐου και ώρα 11:00 π.μ. στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Σωτήρας (Κέντρο Κοινωνικών…

22 Μαΐου, 2024

Κύπρος: Παιδάκι έχασε την όραση από παιχνίδι λείζερ

H Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπη με ένα θλιβερό συμβάν,…

22 Μαΐου, 2024

Γρηγόρης Σάββα: Συμμετέχει στον αγώνα τριάθλου στην Αυστρία για ενίσχυση του Σωματείου Αυτισμού Αμμοχώστου

Ο Γρηγόρης Σάββα πρόκειται να λάβει μέρος στο διασημότερο αγώνα τριάθλου IRONMAN στην Αυστρία, στις…

22 Μαΐου, 2024