“«Εφιάλτης» τα Χριστούγεννα για τους Βρετανούς καταναλωτές λόγω ελλείψεων στην αγορά”

"«Εφιάλτης» τα Χριστούγεννα για τους Βρετανούς καταναλωτές λόγω ελλείψεων στην αγορά"

Screenshot 2021 09 30 123443 Βρετανία

Προβλέψεις για Χριστούγεννα με λιγότερες επιλογές για τον Βρετανό καταναλωτή κάνουν αναλυτές, βασιζόμενοι στα προβλήματα που δημιουργούν τα κενά σε καίριες θέσεις εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς.

Μιλώντας στους Times ο αναλυτής λιανικής αγοράς Κλάιβ Μπλακ έκανε λόγο για «εφιάλτη» την περίοδο των εορτών, που πιθανώς θα διαφέρει φέτος από άλλες χρονιές αφθονίας.

«Θα υπάρχουν τρόφιμα στα ράφια των σουπερμάρκετ, αλλά θα υπάρχει μια διακριτή έλλειψη ποικιλίας. Οι ελλείψεις εργατών σημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν παραγάγει την ίδια ποσότητα σε γαλοπούλες ή δεν έχουν σπείρει τον ίδιο αριθμό σε σοδειές και η έλλειψη οδηγών οχημάτων βαρέως φορτίου επιδεινώνει το πρόβλημα», είπε ο Βρετανός αναλυτής.

Όπως σημείωσε, πολλές οικογένειες δεν θα καταφέρουν να έχουν το παραδοσιακό στη Βρετανία γεύμα των Χριστουγέννων με τη γαλοπούλα και συγκεκριμένα λαχανικά.

Ο κ. Μπλακ πρόσθεσε ότι η περιορισμένη ποσότητα βιομηχανικά παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα, λόγω της μειωμένης λειτουργίας εργοστασίων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος του φυσικού αερίου, θα οδηγήσει πιθανώς σε περιορισμένη διάθεση μπύρας και ανθρακούχων αναψυκτικών. Αυτά δε που θα είναι διαθέσιμα μάλλον θα είναι και πιο ακριβά. «Γενικότερα τα Χριστούγεννα του 2021 θα είναι πολύ πιο ακριβά», εκτίμησε ο κ. Μπλακ.

Σε αυτό το «εφιαλτικό» μείγμα για τους Βρετανούς καταναλωτές πρόσθεσε και τις αναμενόμενες ελλείψεις σε παιχνίδια, ποδήλατα, έπιπλα και ηλεκτρονικά προϊόντα λόγω αυξημένης γραφειοκρατίας και μέτρων υγειονομικής ασφάλειας στα λιμάνια και  μεγαλύτερων δυσκολιών στις θαλάσσιες μεταφορές, όπως και στην εύρεση διαθέσιμων εμπορευματοκιβωτίων.

Άλλοι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν τίθεται θέμα ανεπάρκειας τροφίμων για τους Βρετανούς καταναλωτές, αλλά σημαντικά μειωμένης από το συνηθισμένο ποικιλίας προϊόντων.

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ένδυσης στη Βρετανία, η Next, εξάλλου, προειδοποίησε ότι οι αποθήκες της θα παραμείνουν υποστελεχωμένες την περίοδο των εορτών αν η κυβέρνηση δεν χαλαρώσει τους κανόνες μετανάστευσης.

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κούαρτενγκ παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά τα Χριστούγεννα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις πολλές προκλήσεις που υπάρχουν στην αγορά και ότι για το λόγο αυτό έχει προσφέρει εκτάκτως 10.500 βίζες εργασίας τρίμηνης διάρκειας για οδηγούς φορτηγών και βυτιοφόρων από το εξωτερικό, καθώς και για εργαζόμενους στη βιομηχανία πουλερικών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μία ανθεκτική αλυσίδα προμήθειας τροφίμων, η οποία άντεξε σε πρωτοφανείς προκλήσεις και το ίδιο θα κάνει και την περίοδο των εορτών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Εν τω μεταξύ, οι ουρές σε πρατήρια καυσίμων συνεχίζονται για έβδομη ημέρα, αν και μειώνονται όλο και περισσότερο τα πρατήρια χωρίς καύσιμα.

Μάλιστα ο Υφυπουργός Οικονομιών Σάιμον Κλαρκ δήλωσε το πρωί ότι η κατάσταση «είναι ξανά υπό έλεγχο». Όπως εξήγησε, πλέον παραδίδεται στα πρατήρια περισσότερο καύσιμο από όσο πωλείται.