Εγώ και ο Μπαράκ Ομπάμα: Οκτώ χρόνια φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο

Ως κύριος επίσημος φωτογράφος του Λευκού Οίκου, ο Πιτ Σόουζα τεκμηρίωσε σχεδόν κάθε στιγμή της προεδρίας του Ομπάμα. Εξηγεί πώς απέκτησε μια τέτοια άνευ προηγουμένου πρόσβαση  και τους δεσμούς εμπιστοσύνης με την οικογένεια Ομπάμα.

Ο 62χρονος φωτογράφος που κάλυψε τα οκτώ χρόνια της Προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, με ένα φωτογραφικό άλμπουμ που κυκλοφορεί με τίτλο Obama: An Intimate Portrait καταγράφει με ένα αρχείο της εποχής μας  “αυτό που μας λείπει σήμερα”, γράφει ο Γκάρντιαν.

Pete Souza/The White House

Επίσημος φωτογράφος του Λευκού Οίκου, ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον Ομπάμα, την προηγούμενη της ορκωμοσίας του ως γερουσιαστή. Από τότε και για τα επόμενα χρόνια ήταν ο αόρατος άνθρωπος γύρω από τον πρόεδρο και την οικογένειά του, στο τέλος κανένας δεν πρόσεχε ότι υπήρχε φωτογράφος δίπλα τους.

Pete Souza/The White House

Ο Σόουζα ήταν ο φωτογράφος της Chicago Tribune στην Ουάσιγκτον και ήταν μια τρελή του σκέψη να ακολουθήσει τον γερουσιαστή Ομπάμα που δεν είχε καταγωγή από καμία διάσημη πολιτική οικογένεια. «Ο πατέρας του ήταν από την Κένυα, τη μητέρα του από το Κάνσας. Το όνομά του ήταν  Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα. Αλλά είχε ένα χάρισμα. Τον φαντάστηκα να γίνεται Πρόεδρος των ΗΠΑ στο Οβάλ Γραφείο», λέει ο Σόουζα. Έτσι ξεκίνησε την επαγγελματική του σχέση με τον Ομπάμα, και άρχισαν να γνωρίζουν ο ένας τον άλλο. Ο Σόουζα αρχίζει να ακολουθεί τον Ομπάμα σε ταξίδια και εκτός Αμερικής, ενώ κάλυψε την προεκλογική του εκστρατεία το 2007. Ο Σόουζα εκείνο το καλοκαίρι παραιτήθηκε από την Tribune για να ξεκινήσει μια νέα ζωή ως καθηγητής φωτορεπορτάζ στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Αλλά συνέχισε να φωτογραφίζει τον Ομπάμα και τελικά δημοσίευσε ένα βιβλίο, The Rise of Barack Obama.

Ο γραμματέας Τύπου, Robert Gibbs, του τηλεφώνησε μια νύχτα της Κυριακής στις αρχές Ιανουαρίου 2009 για να του προσφέρει τη θέση ως επικεφαλής φωτογράφος του Λευκού Οίκου. «Θυμάμαι να λέω στον Gibbs ότι για να κάνω τη δουλειά, έπρεπε να έχω πρόσβαση. Πρόσβαση σε όλα. Όλα τα σημαντικά πράγματα, στις στιγμές λήψης αποφάσεων».

Pete Souza/The White House

Ο Σόουζα ξεκίνησε να δουλεύει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2009, έχοντας ως πρότυπο τον Okamoto, τον κορυφαίο φωτογράφο του Λίντον Τζόνσον. Ήθελε να καταγράφει όχι μόνο τα σπουδαία αλλά και την καθημερινότητα, τα μικρά πράγματα.

«Η δουλειά μου ήταν να είμαι ο παρατηρητής, όχι ο συμμετέχων. Εύκολο, σωστά; Αλλά ήταν σκληρό. Φυσικώς. Διανοητικά. Πνευματικά. Είναι μια δουλειά που προορίζεται για κάποιον με κάποια εμπειρία και με πολλή ενέργεια», λέει ο Σόουζα. Είναι μια δουλειά 24 ώρες το εικοσιτετράωρο επί 7 ημέρες την εβδομάδα. Με τον Ομπάμα ο Σόουζα μοιράστηκε πολύ χρόνο φωτογράφισε κάθε συνάντησήτ ου όπου και αν πήγε, σε πενήντα πολιτείες σε εξήντα χώρες.

Pete Souza/The White House

 

Pete Souza/The White House

 

Pete Souza/The White House

 

Pete Souza/The White House

«Στην πορεία“, λέει ο Σόουζα “γίναμε φίλοι. Πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού περνούσαμε τόσο χρόνο μαζί; Παίξαμε ατέλειωτα παιχνίδια με χαρτιά σε μακρινές πτήσεις. Έμαθε τις συνήθειές και τα χόμπι μου και εγώ έμαθα αυτό που τον ενθάρρυνε, αυτό που τον τρέλλαινε, τι τον ησύχαζε, τι ήθελε να φορέσει. Τώρα σκέφτομαι συχνά μια σκηνή σε ένα υπόγειο γραφείο, τη δεύτερη μέρα του σαν γερουσιαστής των ΗΠΑ. Τόσο πολλά άλλαξαν από τότε. Αλλά στα 12 χρόνια που τον γνωρίζω, ο χαρακτήρας του δεν έχει αλλάξει. Βαθιά κάτω, ο πυρήνας του είναι ο ίδιος. Λέει στις κόρες του: “Να είσαι ευγενής και να είσαι χρήσιμη.” Και αυτό λέει πολλά γι ‘αυτόν. Για τον άνθρωπο, τον πατέρα, το σύζυγο και ναι, τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

 

Πηγή: TheToc

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024