Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ταφικό θάλαμο 4.000 ετών

Ανήκει σε υψηλόβαθμο αξιωματικό από την Πέμπτη Δυναστεία.

saqqara tafos aigyptos Αίγυπτος, Αρχαιολογοι, ΤΑΦΟΣ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ταφικό θάλαμο υψηλόβαθμου αξιωματικού από την Πέμπτη Δυναστεία άνω των 4.000 ετών στη νεκρόπολη Σακκάρα, νότια του Καΐρου. Όπως ανακοίνωσε το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων, ο καλά διατηρημένος τάφος κοσμείται με πολύχρωμα ανάγλυφα και επιγραφές.

Ο τάφος έχει σχήμα L και αρχίζει με μια μικρή δίοδο που οδηγεί σε έναν προθάλαμο και στη συνέχεια στον πολύ μεγαλύτερο ταφικό θάλαμο.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής Μοχάμεντ Μεγκαχέντ, τα ανάγλυφα δείχνουν μεταξύ άλλων ότι ο αξιωματούχος ονομαζόταν Chuwi και φέρεται να έζησε την εποχή της Πέμπτης Δυναστείας, η οποία βασίλευσε στην Αίγυπτο από το 2500 έως το 2300π.Χ. Στο εθιμοτυπικό άνοιγμα του ταφικού θαλάμου από τον Αιγύπτιο υπουργό Χάλεντ αλ Ενάνι προσκλήθηκαν δεκάδες πρεσβευτές και πολιτιστικοί ακόλουθοι από τουλάχιστον 20 χώρες.

Η αρχαιολογική ομάδα είχε ήδη ανακαλύψει αρκετούς τάφους από την Πέμπτη Δυναστεία. Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης μια στήλη από γρανίτη με το όνομα της βασίλισσας Σετιμπχόρ που είναι πιθανό να ήταν η σύζυγος του βασιλιά Ντζέκαρε Ίσεσις, του 8ου και προτελευταίου βασιλιά της Πέμπτης Δυναστείας.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.