Εκατόμβη νεκρών σε μουσουλμανικό τέμενος στην Αίγυπτο (ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟ)

dpz ofiwkaavxmo Αίγυπτος, ΒΟΜΒΑ, ΕΚΡΗΞΗ, ΕΠΙΘΕΣΗ, ΝΕΚΡΟΙ

235 νεκροί και 109 τραυματίες, ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός βομβιστικής επίθεσης στο μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ραουντά στην Μπιρ αλ Αμπέντ, δυτικά της πόλης Αρίς και κοντά στο όρος Σινά. Διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν οτι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις.  Πρώτα πυροδοτήθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί και στη συνέχεια, 40 περίπου ένοπλοι βρέθηκαν έξω από το τέμενος και γάζωσαν όσους πιστούς έτρεχαν για να σωθούν. 

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την επίθεση. 

Τοπικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδουν οτι παράλληλα με την έκρηξη μηχανισμού, οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, μεταξύ των οποίων ήταν και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου οι οποίοι προσεύχονται στο συγκεκριμένο τέμενος στο βόρειο Σινά.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς οτι είδαν ασθενοφόρα να μεταφέρουν θύματα της επίθεσης από το σημείο προς κοντινά νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, οι αιγυπτιακές αρχές έκλεισαν άμεσα το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, το οποίο είχε ανοίξει μόλις πρόσφατα.

Μικρογραφία

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες της επίθεσης επέβαιναν σε τέσσερα φορτηγάκια και άνοιξαν πυρ εναντίον  του πλήθους. 

Μικρογραφία

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την πολύνεκρη επίθεση, ενώ κήρυξε τριήμερο πένθος.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει “έντονα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώου πληθυσμού”, η οποία διενεργήθηκε σήμερα στο Al- Arish, στο βόρειο Σινά,  στην Αίγυπτο. Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου εκφράζουν βαθύτατα συλλυπητήρια στην αιγυπτιακή Κυβέρνηση και στις οικογένειες και συγγενείς των θυμάτων και ευχές για γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

“Η κυπριακή Κυβέρνηση επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη και έμπρακτη στήριξή της στην Κυβέρνηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και στον αιγυπτιακό λαό, οι οποίοι υποφέρουν από τρομοκρατικές πράξεις, οι οποίες στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας, και οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εντός της χώρας και στην περιοχή.”

Μικρογραφία

“Ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχθεί την τρομοκρατία, πρέπει να τη νικήσουμε στρατιωτικά και να αποβάλουμε την εξτρεμιστική ιδεολογία που αποτελεί τη βάση της ύπαρξής της.” Αυτό έγραψε στο twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τράμπ, ο οποίος απηύθυνε συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. 

“Με μεγάλη φρίκη και θλίψη πληροφορήθηκα την τραγική επίθεση στο τζαμί Al-Rawdah στο Σινά νωρίτερα σήμερα”, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Γιούνκερ. “Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τον λαό της Αιγύπτου και προς τον πρόεδρο el-Sisi”, τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

“Καταδικάζω με τους δυνατούς όρους αυτή τη βάρβαρη και δειλή πράξη που σκόπιμα στοχεύει σε ειρηνικούς και αθώους ανθρώπους στον τόπο λατρείας τους”, δήλωσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ. “Σε αυτές τις σκοτεινές στιγμές, η Αίγυπτος μπορεί δικαίως να είναι υπερήφανη για τις ηρωικές και θαρραλέες ενέργειες των υπηρεσιών ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης στο έδαφος”, τόνισε.

“Σήμερα, η Ευρώπη στέκεται δίπλα σας σε αλληλεγγύη, όπως ακριβώς κάνατε μαζί μας στο παρελθόν. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας”, κατέληξε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

 

Πηγή