Έκλεισε το κτίριο της Εκκλησίας στις Βρυξέλλες – Δόθηκε στο Οικ. Πατριαρχείο

Έκλεισε μετά από 12 χρόνια το κτίριο της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, μετά από σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου

4fd4c039be74b25fcc8ec24af4f76021 23 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, Εκκλησία, Ιερα ΣυνοδοΣ

Έκλεισε μετά από 12 χρόνια το κτίριο της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, μετά από σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το κτίριο θα δοθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για δική του χρήση.

Το SigmaLive συνομίλησε με εκκλησιάστηκες πηγές οι οποίες εξήγησαν ότι αποφασίστηκε να δοθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά εκκρεμεί το καθεστώς της συμφωνίας.

Όπως μας αναφέρθηκε θα αποφασιστεί αν θα δοθεί ως εκχώρηση ή ως εξ ολοκλήρου περιουσία ή μόνο για χρήση του κτιρίου.

Το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε συσταθεί με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου το 2007.

Στεγαζόταν σε ιδιόκτητο διατηρητέο κτίριο στις Βρυξέλλες στην Πλατεία Ambiorix 2. Στο κτίριο, κατά το παρελθόν, επί σειρά ετών στεγάσθηκε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ιστορία του γραφείου και η στόχοι της Εκκλησίας της Κύπρου

Στόχος του γραφείου ήταν η προβολή του Κυπριακού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την ενημέρωση για την κλοπή χιλιάδων βυζαντινών εικόνων από τα κατεχόμενα και την ειρηνική συνεργασία των λαών της Ευρώπης.

Στις 18 Μαρτίου του 2009 τελέστηκαν τα εγκαίνια του Γραφείου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’.

Στα εγκαίνια θα παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία Ανδρούλα Βασιλείου, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάριο Μάουρο και Κύπριοι βουλευτές, ευρωβουλευτές από Κύπρο και Ελλάδα.

Το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου στην ΕΕ στόχευε στην προβολή και παρουσίαση της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα των χριστιανικών χώρων λατρείας και άλλων χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και η ενημέρωση για τη συνεχιζόμενη καταστροφή, βεβήλωση και λεηλασία των μνημείων αυτών από τον τουρκικό στρατό κατοχής και το παράνομο ψευδοκράτος.

Αλλος στόχος είναι η ενημέρωση για την κλοπή και παράνομη εξαγωγή πέραν των 50 χιλιάδων βυζαντινών εικόνων, βυζαντινών τοιχογραφιών και άλλων βυζαντινών κειμηλίων από τους χώρους λατρείας, στους οποίους βρίσκονταν μέχρι τον Ιούλιο του 1974. Αρκετά από αυτά εντοπίστηκαν σε ευρωπαϊκούς και άλλους δημοκρατικούς οίκους και μετά οπό συντονισμένες προσπάθειες έχουν επαναπατρισθεί.

Η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου παρακολουθούσε όλα τα θέματα που είχαν σχέση με τις δραστηριότητες, έρευνες και εξελίξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και που ενδιέφεραν την Εκκλησία, με στόχο τη διατύπωση προτάσεων και εισηγήσεων προς τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και άλλες αρχές.

Η Αντιπροσωπεία συμμετείχε στον διάλογο για την ειρήνη, συμφιλίωση και συνεργασία των λαών της Ευρώπης. Ενας άλλος στόχος ήταν η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των Αντιπροσώπων των Εκκλησιών, θρησκευτικών οργανώσεων, μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλων εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.