Εκρήξεις έκοψαν το ρεύμα σε εκατομμύρια στο Αφγανιστάν

Εκατομμύρια άνθρωποι σε 11 επαρχίες του Αφγανιστάν αντιμετώπισαν μπλακ άουτ το Σάββατο μετά την ανατίναξη δύο πύργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δυτικά της πρωτεύουσας Καμπούλ, δήλωσαν οι αρχές

3ea4a2bc178a23c7e8e7ea3297d9c26c 45

Εκατομμύρια άνθρωποι σε 11 επαρχίες του Αφγανιστάν αντιμετώπισαν μπλακ άουτ το Σάββατο μετά την ανατίναξη δύο πύργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δυτικά της πρωτεύουσας Καμπούλ, δήλωσαν οι αρχές.

Οι διακοπές πραγματοποιούνται ενόψει της αργίας Eid al-Fitr που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού.

Δύο πυλώνες στην επαρχία Parwan βομβαρδίστηκαν αργά την Παρασκευή, διακόπτοντας την ηλεκτρική ενέργεια στην πρωτεύουσα και τις γειτονικές επαρχίες.

“Οι εχθροί… ανατίναξαν δύο πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας με βόμβες”, δήλωσε ο Hekmatullah Maiwandi, εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας DABS, σε τηλεοπτική του δήλωση.

Πέντε ομάδες από την εταιρεία έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν επισκευές, πρόσθεσε.

«Οι πυλώνες είναι εγκατεστημένοι στην κορυφή βουνών και οι ομάδες μας προσπαθούν να τους διορθώσουν», είπε ο Maiwandi.

Προσωρινές επισκευές θα πραγματοποιηθούν για να αποκατασταθεί μερικώς η ηλεκτροδότηση μέχρι το βράδυ του Σαββάτου πριν ολοκληρωθεί η πλήρης αποκατάσταση των πύργων σε δύο εβδομάδες, πρόσθεσε.

Η αστυνομία είπε ότι δύο ύποπτοι συνελήφθησαν για τις εκρήξεις.

Πολλές κατοικίες και επιχειρήσεις στην Καμπούλ, μια πόλη περίπου πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, άνοιξαν ιδιωτικές γεννήτριες το Σάββατο για να εξασφαλίσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ενόψει των εορτασμών του Eid.

Το Αφγανιστάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλεκτρική ενέργεια που εισάγεται από τους βόρειους γείτονες του Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, καθιστώντας τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρών πρωταρχικό στόχο για τους αντάρτες.

Κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου των Ταλιμπάν με την πρώην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση του Αφγανιστάν, οι αρχές στην Καμπούλ κατηγορούσαν τακτικά τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές ότι στόχευαν πύργους μετάδοσης.

Ωστόσο, από τότε που κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν έχουν αντιμετωπίσει επιθέσεις από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για πολλές θανατηφόρες επιθέσεις με στόχο τη μειονότητα των Σιιτών και των Σούφι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους.

“Κανείς δεν είναι χαρούμενος κατά τη διάρκεια αυτού του Eid, καθώς τόσες οικογένειες θρηνούν λόγω των πρόσφατων εκρήξεων. Τώρα οι πυλώνες έχουν ανατιναχτεί επίσης”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Khatera Fakhri, κάτοικος της Καμπούλ.

“Όταν δεν υπάρχει ρεύμα δεν μπορούμε να προετοιμαστούμε για το Eid. Όλα είναι τόσο δύσκολα”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ