Έκρηξη στη Βηρυτό: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών-Χιλιάδες οι άστεγοι

Οι δύο γιγαντιαίες εκρήξεις που έπληξαν το λιμάνι της Βηρυτού το απόγευμα της Τρίτης (05/08) προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου ενώ στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 135 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 4.000 (σ.σ. σύμφωνα με νεότερο απολογισμό).

«Υπάρχουν σίγουρα ακόμη (θύματα) κάτω από τα χαλάσματα και δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για αγνοούμενους», είπε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν.

Την ίδια ώρα η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

Επιπλέον, η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη μία ημέρα πριν.

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη, εξέφρασε και η Κύπρος στην κυβέρνηση του Λιβάνου με τα μέλη της ΕΜΑΚ και ΜΜΑΔ να μεταβαίνουν στην πληγείσα χώρα το απόγευμα της Τετάρτης με δύο ελικόπτερα.

Τα μέλη της δύναμης με οκτώ ανιχνευτικούς σκύλους και τους χειριστές και δύο επικεφαλής λοχίες, για να συνδράμουν στο έργο έρευνας και διάσωσης επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που άφησε πίσω της η μεγάλη έκρηξη.

Σημειώνεται ότι εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε πολλές περιοχές της Κύπρου, ο οποίος φέρεται να προήλθε από το ωστικό κύμα που προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη.

Σημειώνεται πως ενδιαφέρον από 50 Κύπριους για επαναπατρισμό τους από τον Λίβανο υπήρχε μέχρι τις 2 περίπου μετά το μεσημέρι της Τετάρτης όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε πως στόχος είναι αύριο με την ειδική ναυλωμένη πτήση, που θα αναχωρήσει από την Κύπρο για να φέρει πίσω συμπατριώτες μας από τον Λίβανο, να σταλεί η όποια βοήθεια είναι δυνατόν να μαζευτεί, ειδικότερα όσον αφορά ιατρικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα είδη που αφορούν τις πρώτες βοήθειες.

Ζημιές από την έκρηξη σημειώθηκαν και στην κυπριακή Πρεσβεία και την πρεσβευτική κατοικία, που βρίσκεται σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το σημείο ενώ τραυματίστηκε ελαφρά η επιτετραμμένη της Πρεσβείας, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Άλλες δύο Κύπριες έχουν τραυματιστεί. Η μία από θραύσματα στα πόδια και η άλλη τραυματίστηκε στην πλάτη. Και οι δύο διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Κύπρια η οποία διαμένει στο Λίβανο ανέφερε στο SigmaLive πως “η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή! Ο Θεός να βάλει το χέρι του” και επιβεβαίωσε πως «καταστράφηκε σχεδόν η μισή Βυρητός», πράγμα που μετέδωσαν και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Κάτοικος του Λιβάνου που επίσης μίλησε στο SigmaLive, σημείωσε πως στην αρχή πίστεψε ότι επρόκειτο για πύραυλο που εκτόξευσε το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε η επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Κύπρου στο Λίβανο ωστόσο ελαφρά. Το κτήριο της Πρεσβείας υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Πηγή: Sigmalive