Έκρηξη στη Βηρυτό: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών-Χιλιάδες οι άστεγοι

Οι δύο γιγαντιαίες εκρήξεις που έπληξαν το λιμάνι της Βηρυτού το απόγευμα της Τρίτης (05/08) προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου ενώ στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 135 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 4.000 (σ.σ. σύμφωνα με νεότερο απολογισμό).

«Υπάρχουν σίγουρα ακόμη (θύματα) κάτω από τα χαλάσματα και δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για αγνοούμενους», είπε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν.

Την ίδια ώρα η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

Επιπλέον, η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη μία ημέρα πριν.

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη, εξέφρασε και η Κύπρος στην κυβέρνηση του Λιβάνου με τα μέλη της ΕΜΑΚ και ΜΜΑΔ να μεταβαίνουν στην πληγείσα χώρα το απόγευμα της Τετάρτης με δύο ελικόπτερα.

Τα μέλη της δύναμης με οκτώ ανιχνευτικούς σκύλους και τους χειριστές και δύο επικεφαλής λοχίες, για να συνδράμουν στο έργο έρευνας και διάσωσης επιζώντων στα ερείπια των κτιρίων που άφησε πίσω της η μεγάλη έκρηξη.

Σημειώνεται ότι εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε πολλές περιοχές της Κύπρου, ο οποίος φέρεται να προήλθε από το ωστικό κύμα που προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη.

Σημειώνεται πως ενδιαφέρον από 50 Κύπριους για επαναπατρισμό τους από τον Λίβανο υπήρχε μέχρι τις 2 περίπου μετά το μεσημέρι της Τετάρτης όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε πως στόχος είναι αύριο με την ειδική ναυλωμένη πτήση, που θα αναχωρήσει από την Κύπρο για να φέρει πίσω συμπατριώτες μας από τον Λίβανο, να σταλεί η όποια βοήθεια είναι δυνατόν να μαζευτεί, ειδικότερα όσον αφορά ιατρικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα είδη που αφορούν τις πρώτες βοήθειες.

Ζημιές από την έκρηξη σημειώθηκαν και στην κυπριακή Πρεσβεία και την πρεσβευτική κατοικία, που βρίσκεται σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το σημείο ενώ τραυματίστηκε ελαφρά η επιτετραμμένη της Πρεσβείας, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Άλλες δύο Κύπριες έχουν τραυματιστεί. Η μία από θραύσματα στα πόδια και η άλλη τραυματίστηκε στην πλάτη. Και οι δύο διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών επέστρεψαν στο σπίτι τους.

Κύπρια η οποία διαμένει στο Λίβανο ανέφερε στο SigmaLive πως “η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή! Ο Θεός να βάλει το χέρι του” και επιβεβαίωσε πως «καταστράφηκε σχεδόν η μισή Βυρητός», πράγμα που μετέδωσαν και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.
Κάτοικος του Λιβάνου που επίσης μίλησε στο SigmaLive, σημείωσε πως στην αρχή πίστεψε ότι επρόκειτο για πύραυλο που εκτόξευσε το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε η επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Κύπρου στο Λίβανο ωστόσο ελαφρά. Το κτήριο της Πρεσβείας υπέστη εκτεταμένες ζημιές.

Πηγή: Sigmalive

Ροη Ειδησεων

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024

Ανόρθωση: Εξοφλήθηκε το χρέος στην κτηματική

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι ΜΑΧΗΤΕΣ με την οποία πληροφορούν το κοινό ότι επήλθε οριστική συμφωνία με…

17 Μαΐου, 2024

Τιμήθηκε ζεύγος από τη Σουηδία που επισκέφθηκε την Αγία Νάπα τριάντα φορές (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ζεύγος από τη Σουηδία, οι Tommy και Anna Björkman, με αφορμή τις 30 επισκέψεις του…

17 Μαΐου, 2024

Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου

Το Δ.Σ της Ε.Ν.Π. Ποδόσφαιρο όπως λέχθηκε και στην χθεσινή Γενική Συνέλευση θα απαρτίζεται από…

17 Μαΐου, 2024

Απειλητικό μήνυμα στα σχολεία: Ζητήθηκε συνδρομή από Interpol και Europol

Χαμηλής επικινδυνότητας αποδεικνύεται το απειλητικό μήνυμα για ύπαρξη βόμβας που στάλθηκε σήμερα σε πολλά σχολεία,…

17 Μαΐου, 2024

Ο Ori Gutman ο νέος προπονητής της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου

Το Δ.Σ της Ε.Ν.Π. Ποδόσφαιρο μετά και την επικύρωση της εντολής συνέχισης για την ποδοσφαιρική…

17 Μαΐου, 2024