“Εκτεταμένες” συνομιλίες πραγματοποίησαν Πούτιν και Άσαντ στο Σότσι

5afdd65bdda4c85a2c8b45a4 Βλάντιμιρ Πούτιν, ΜΠΑΣΑΡ ΑΛ ΑΣΑΝΤ, Ρωσία, ΣΟΤΣΙ, Συρία

Συνάντηση με τον συριακό ηγέτη Μπασάρ Ασάντ πραγματοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, δήλωσε ο ενεργός Ρώσος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι δύο ηγέτες διενήργησαν “εκτεταμένες” διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.

Οι δύο πρόεδροι μίλησαν για τις συνθήκες που θα διευκόλυναν την ανάπτυξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, ενώ ο συριακός ηγέτης είπε ότι αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπεία σε επιτροπή που ανατέθηκε να ξαναγράψει το Σύνταγμα της Συρίας, το οποίο υπερασπίστηκε ο ΟΗΕ, όπως μεταδίδουν ρωσικά Μέσα.

Η συμφωνία για τη δημιουργία της συνταγματικής επιτροπής ήταν ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα του ειρηνευτικού συνεδρίου στο Σότσι που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συμφώνησαν στις 30 Ιανουαρίου να συστήσουν τη συνταγματική επιτροπή στη Γενεύη και να πραγματοποιήσουν δημοκρατικές εκλογές στη Συρία.

Εκείνη την εποχή, η Μόσχα ανέφερε ότι αναμένει από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία Staffan de Mistura να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στο συνέδριο του Σότσι και να συμμετάσχει ενεργά στη σύνταξη νέου συντάγματος για τη Συρία. Οι τρεις χώρες, οι οποίες διαμεσολάβησαν στο Κογκρέσο του Σότσι, τη Ρωσία Ιράν και την Τουρκία, δεσμεύθηκαν να στηρίξουν πλήρως τον ΟΗΕ στην εφαρμογή των αποτελεσμάτων της.

Η Επιτροπή Συντάγματος αναμένεται να περιλαμβάνει περίπου 150 μέλη, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων από αυτές τις ομάδες που δεν συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Σότσι τον Ιανουάριο.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου της Πέμπτης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την ανάγκη να ενταθούν οι ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Συρία καθώς και τα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας που έχει υποστεί διάσπαση του πολέμου, ανέφερε ο Πεσκόφ. Ο Πούτιν συνεχάρη επίσης τον Assad για “σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων” στο έδαφος της Συρίας.

 

Πηγή