Εκτός συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν οι ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟ)

5af1f265fc7e9338298b460c HΠΑ, Ιράν, Πυρηνικά

Καταιγιστικές εξελίξεις μετά την ανακοίνωση του Ντόναλτ Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε τα λόγια του πράξη και στη διάρκεια διάσκεψης τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο, είπε ότι το επόμενο βήμα είναι η επιβολή ισχυρών κυρώσεων προς το Ιράν οι οποίες όπως ανακοινώθηκε αργότερα θα στοχεύσουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας του Ιράν, όπως η ενέργεια, τα πετροχημικά και ο χρηματοπιστωτικός τομέας. 

 

“Αυτοί που συνεχίζουν να έχουν επιχερηματικές δραστηριότητες με το Ιράν θα έχουν μια περίοδο χρόνου ώστε σταδιακά να περιορίσουν τις εργασίες τους που σχετίζονται με το Ιράν”, αναφέρει η ανακοίνωση. 

ΤΡΑΜΠ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε τις θέσεις του ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεν έφερε oύτε πρόκειται να φέρει αποτελέσματα αλλά αντιθέτως έχει αποθαρρύνει κατά την έκφραση το καθεστώς του Ιράν. 

“Aυτή ήταν μια απαίσια εταιροβαρής συμφωνία που ποτέ μα ποτέ δεν έπρεπε να γίνει. Δεν έφερε ηρεμία, δεν έφερε ειρήνη και δεν πρόκειται ποτέ να τα φέρει”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

“Το Ιρανικό καθεστώς είναι ένα κράτος που ηγείται και σπονσάρει την τρομοκρατία. Εξάγει επικίνδυνους πύραυλους, πυροδοτεί συγκρούσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή και υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι Ταλιμπάν και η Αλ Γκάιντα”, δήλωσε. 

 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γάλλου Προέδρου Εμανουελ Μακρόν.

“Η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο λυπούνται για την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία”, ανέφερε σε Tweet του.

Την ίδια ώρα στο Ισραήλ αναφέρεται ότι “παρατηρείται ασυνήθιστη δραστηριότητα των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία” και πως δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας πέταξαν στο βόρειο μέρος της χώρας. 

Ανακοίνωση των Ισραηλινών Ενόπλων δυνάμεων αναφέρει ότι τα “συστήματα άμυνας έχουν ενεργοποιηθεί και ότι στρατεύματα βρίσκονται σε ετοιμότητα για επίθεση”. 

Ενωμένοι κατά των αποφάσεων Τραμπ οι Ευρωπαίοι λέει ο Τουσκ

“Οι πολιτικές του Ντόναλτ Τραμπ με τη Συμφωνία για το Ιράν και το Εμπόριο, θα συναντήσουν μια ενωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν και τα δύο ζητήματα στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας την ερχόμενη βδομάδα”, αναφέρει στο Τwitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Nτόναλτ Τουσκ. 

Στήριξη Νετανιάχου σε Τραμπ

“Το Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του Προέδρου Τραμπ να απορρίψει αυτή την καταστροφική συμφωνία”, ανέφερε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα. 

 

 

Πηγή