Ελεύθερος ο επικεφαλής του γραφείου του al Jazeera στο Σουδάν

Η εισαγγελία έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του

5329DAEA 80EC 41E6 8985 ED3E1800572A Al Jazeera, σουδάν

Οι αρχές στο Σουδάν άφησαν σήμερα ελεύθερο τον επικεφαλής του γραφείου του al Jazeera στο Χαρτούμ, δύο ημέρες αφού συνελήφθη στη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι του. Ο Ελ Μουσάλμι Ελ Καμπάσι αφέθηκε ελεύθερος σήμερα, ενώ ο στρατός που έχει καταλάβει την εξουσία στο Σουδάν δεν ανακοίνωσε τους λόγους της σύλληψής του.

Την Κυριακή αμέσως μετά τη σύλληψη του Ελ Καμπάσι, Σουδανού πολίτη, το al Jazeera είχε ανακοινώσει ότι «θεωρεί τις σουδανικές αρχές υπεύθυνες για την ασφάλεια όλων των εργαζομένων του».

Επίσης χθες Δευτέρα το τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα το Κατάρ κατήγγειλε ότι ο δημοσιογράφος παραμένει υπό κράτηση, παρά το γεγονός ότι «η εισαγγελία έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του».

Μετά το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου το al Jazzera κάλυπτε και συχνά μετέδιδε απευθείας τις διαδηλώσεις κατά της χούντας. Ο επικεφαλής του πραξικοπήματος, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, έχει παραχωρήσει μόνο δύο συνεντεύξεις, μία εκ των οποίων στο τηλεοπτικό δίκτυο.

Μετά το πραξικόπημα πολλοί δημοσιογράφοι επίσημων μέσων ενημέρωσης αντικαταστάθηκαν και τους απαγορεύθηκε να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Επίσης έχουν κατασχεθεί οι πομποί μετάδοσης ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Πριν καν το πραξικόπημα το Σουδάν βρισκόταν στην 159η θέση σε σύνολο 180 χωρών στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου που καταρτίζουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

(ΚΥΠΕ – ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP/ΗΦ/ΓΒΑ)