Ένα δημοτικό σχολείο μαθαίνει στους μικρούς μαθητές πως να… κυνηγούν

Η φιλοσοφία ενός δημοτικού σχολείου, όπου οι μαθητές διδάσκονται... πως να κυνηγούν και να ψαρεύουν

Copy of Main Image x2 4 Κυνήγι, ΨΑΡΕΜΑ

Μπορείτε να φανταστείτε εννιάχρονα παιδιά να μαθαίνουν στο σχολείο σκοποβολή με δίκαννα, ή πως να ξεπουπουλιάζουν φάσσες και να στήνουν κατασκήνωση στην ύπαιθρο; Θα μπορούσατε να διανοηθείτε μικρά παιδιά να μαθαίνουν στο σχολείο… ιχνηλασία, ή πως να γδέρνουν αγριοκούνελα και να βρίσκουν μόνα την τροφή τους στη φύση;

Έχετε σκεφτεί δασκάλους και μαθητές να πορεύονται μαζί μέσα σε έλη και βάλτους, “σπουδάζοντας” την άγρια ζωή στο πραγματικό της περιβάλλον; Σουρεαλιστικό όλο αυτό, έτσι δεν είναι; Κι όμως, αυτά τα μαθήματα και τέτοιες εμπειρίες αποτελούν καθημερινότητα για τα παιδιά του δημοσίου δημοτικού σχολείου Eastbourne, στο ανατολικό Sussex, στην νότια ακτή της Αγγλίας.

Τολμηρός βρετανός δάσκαλος διδάσκει μαθήματα επιβίωσης σε παιδιά δημοτικού

Το ίδιο το κυνήγι και οι υπαίθριες δραστηριότητες, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της διδασκόμενης “εναλλακτικής ύλης” του δημοτικού σχολείου της περιοχής! Η εκπαίδευση των παιδιών περιλαμβάνει μαθήματα που θα… “φρίκαραν” άλλους ανθρώπους, στο εκπαιδευτικό σύστημα του δυτικού κόσμου! Ωστόσο, η διδακτέα ύλη του σχολείου βοηθά τους μικρούς μαθητές να το αγαπήσουν, κάτι που αποτυπώνεται στις επιδόσεις τους και στους βαθμούς που παίρνουν, σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο…

Ο διευθυντής του σχολείου Mike Fairclough, είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση εκπαιδευτικού: έχει μακριά ξανθά μαλλιά μέχρι τους ώμους, φοράει μαύρο γούνινο παλτό από πραγματική αρκούδα, τζιν “καμπάνα” της δεκαετίας του 70’ και κάνει βόλτες στην περιοχή, καβαλώντας μια “γουρούνα”! Το ίδιο το σχολείο περιτριγυρίζεται από έλη που βόσκουν νεροβούβαλοι, συνυπάρχοντας με μελίσσια, γαλοπούλες, μία κατσίκα και ένα κοπάδι πρόβατα, που χρησιμοποιούνται στα πρακτικά μαθήματα ζωοτεχνίας.

Τα μαθήματα στην ύπαιθρο

Τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες, και ανάμεσα στα άλλα μαθαίνουν στο σχολείο… πως να κυνηγούν και να ψαρεύουν, να ανάβουν και να συντηρούν φωτιές, να μαγειρεύουν το κρέας και να τουφεκάνε! Επίσης, μαθαίνουν να φτιάχνουν τόξα και βέλη από ξύλα που βρίσκουν γύρω τους… Αυτό μπορεί να τρομάζει τους σημερινούς υπερπροστατευτικούς γονείς των αστικών περιοχών, αλλά ο Διευθυντής κ. Fairclough είναι κατηγορηματικός:

-“Το πιο επικίνδυνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε ένα παιδί είναι να το τοποθετήσετε σε μία γυάλα, ώστε να μην εκτίθεται σε ένα στοιχείο ρίσκου και κινδύνου”, λέει.

Οι ευθύνες της ελευθερίας

Δεν πρόκειται, όμως, μόνο για διασκέδαση και παιχνίδι. Ο κ. Fairclough δεν είναι κανένας… δάσκαλος – κλόουν… Αντίθετα, χρησιμοποιεί αυτήν τη διδακτική “ύλη” για να διδάξει στα παιδιά τις αξίες της συντροφικότητας, της πειθαρχίας, της σύνεσης, αλλά… και τις ευθύνες της ίδιας της ελευθερίας! Ο Διευθυντής του σχολείου πιστεύει ότι τα μαθήματα στην ύπαιθρο αλλάζουν τα παιδιά προς το καλύτερο.

-“Κάνουμε μαθήματα που αφορούν τον χειρισμό και την εκπαίδευση κυνηγόσκυλων, κάνουμε σκοποβολή με τουφέκια, εξασκούμαστε στο κυνήγι με νυφίτσες χωρίς να σκοτώνουμε κουνέλια, αλλά όλα γίνονται με έναν πραγματικά υπεύθυνο τρόπο”, εξηγεί ο κ. Fairclough.

Ενθουσιασμένα τα παιδιά

Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, στον Mike Fairclough “πιστώνεται” η στροφή του σχολείου προς το καλύτερο, από τότε που ανέλαβε τη διεύθυνση του σχολείου πριν 12 χρόνια: το σχολείο φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα εξετάσεων στην περιοχή, ενώ οι βαθμολογίες των μαθητών του είναι σταθερά πάνω από τον μέσο εθνικό όρο.

-“Αν τα παιδιά είναι χαρούμενα με το να έρχονται στο σχολείο, αν εμπνέονται και ενθουσιάζονται βιώνοντας εμπειρίες στην ύπαιθρο, τότε αυτό έχει αντίκτυπο και στην τάξη”, τονίζει με έμφαση ο κ. Fairclough.

Τα ίδια παιδιά είναι συνεπαρμένα και ενθουσιασμένα με τις εμπειρίες τους.

-“Είναι το καλύτερο σχολείο που έχω πάει ποτέ”, δήλωσε στις κάμερες του τηλεοπτικού σταθμού ένα από τα αγόρια που συμμετείχε στο μάθημα σκοποβολής με κυνηγετικά όπλα.