Με τα τελεσίγραφα και τις απειλές να εκτοξεύονται εκατέρωθεν… σαν το χαλάζι, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται: έφτασε η ώρα μηδέν για την Καταλονία;
Κι αυτό γιατί ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουζδεμόν «απάντησε» το πρωί της Πέμπτης με απειλή στο ήδη εκπεφρασμένο τελεσίγραφο της Μαδρίτης.
Και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αποφάσισε να «σηκώσει το γάντι» και να απειλήσει πως η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος αναστέλλοντας την αυτονομία της Καταλονίας!
Όλα θα κριθούν λοιπόν το Σάββατο (21 Οκτωβρίου) στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Ραχόι.
Εκεί, θα παρθεί και επίσημα η απόφαση: αν η ισπανική κυβέρνηση όντως ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, τότε η Μαδρίτη θα πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας, καταργώντας την αυτονομία της!
Κάτι που θα έχει να συμβεί από την εποχή του δικτάτορα Φράνκο.
Ο Μαριάνο Ραχόι έδωσε τελεσίγραφο έως σήμερα Πέμπτη, ζητώντας σαφή απάντηση: κήρυξε η Καταλονία την ανεξαρτησία της από την Καταλονία ή όχι;
Κι ο Κάρλες Πουτζδεμόν είχε διορία μέχρι τις 10.00 (τοπική ώρα, 11.00 ώρα Ελλάδος) για να απαντήσει εάν υποχωρεί στην πορεία προς την ανεξαρτησία.
Το έκανε. «Απάντησε» στο τελεσίγραφο του Μαριάνο Ραχόι. Αλλά το έκανε με ένα… δικό του τελεσίγραφο!
Στην επιστολή του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας διεμήνυσε στην ισπανική κυβέρνηση ότι η Βουλή της Καταλονίας θα μπορούσε να ψηφίσει για την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της, αν δεν γίνει διάλογος με τη Μαδρίτη.
Και πως για την ώρα, η αναστολή της ανεξαρτησίας παραμένει. Αν όμως, η Μαδρίτη δεν δεχτεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί του και να γίνει διάλογος, τότε, θα κηρύξει την ανεξαρτησία!
«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολη που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στην απειλή αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας.
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Καταλονία», αναφέρει η ανακοίνωσης της ισπανικής κυβέρνησης. Και επισημαίνει «την άρνηση» του αυτονομιστή προέδρου της επαρχίας Κάρλες Πουζδεμόν να απαντήσει στα αιτήματά της.
Αν και ο τόνος παραπέμπει σε ευθεία σύγκρουση, η ανακοίνωση αφήνει ωστόσο περιθώριο δύο ημερών για διαβουλεύσεις -μέχρι το υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου.
Τι προβλέπεται όμως στο συγκεκριμένο άρθρο του καταστατικού χάρτη του Βασιλείου της Ισπανίας;
Το άρθρο υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους – τμήματα και έχει ως εξής:
«1. Εάν μία Αυτόνομη Κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η Κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος.
2. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η Κυβέρνηση μπορεί να δίδει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».
Αυτό σημαίνει την προσωρινή «ανάκληση» του καθεστώτος αυτονομίας της περιοχής.
Δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να αντικατασταθούν.
Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουζδεμόν μπορεί να αντικατασταθεί από τον περιφερειάρχη της Καταλονίας, κύριο εκπρόσωπο του κεντρικού κράτους στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν παραχωρηθεί στη Βαρκελώνη, σε τομείς όπως η δημόσια τάξη και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Τα μέτρα του άρθρου 155 μπορεί να φθάσουν μέχρι «την διαθεσιμότητα της αυτονομιστικής κυβέρνησης, την υπαγωγή της καταλανικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra υπό τις διαταγές του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας και το κλείσιμο του καταλανικού κοινοβουλίου».
Η Ισπανία υποδιαιρείται σε 17 Αυτόνομες Κοινότητες (Περιφέρειες), οι οποίες διαθέτουν τοπικά κοινοβούλια και τοπικές κυβερνήσεις – διοικήσεις οι οποίες λογοδοτούν σε αυτά. Ορισμένες εξ αυτών, όπως η Γαλικία, η Βασκική Χώρα και η Καταλονία, να απολαμβάνουν ευρύτερα επίπεδα αυτονομίας, λόγω εθνικών – πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων. Μολονότι το μοντέλο διάρθρωσης του ισπανικού κράτους έχει έντονο το στοιχείο της αποκέντρωσης, η χώρα είναι ενιαίο και όχι ομοσπονδιακό κράτος και σε καμία εκ των επαρχιών δεν αναγνωρίζεται δικαίωμα αυτοδιάθεσης – απόσχισης ή άσκησης εξωτερικής πολιτικής διάφορης από εκείνη της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.
Η Γερουσία είναι το άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου, με 266 μέλη: 208 εκλέγονται απευθείας στις γενικές βουλευτικές εκλογές και 57 διορίζονται από τα τοπικά κοινοβούλια των Αυτόνομων Κοινοτήτων (Περιφερειών). Στο σώμα πλειοψηφεί απόλυτα το κυβερνών, κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, με 149 γερουσιαστές, πράγμα που σημαίνει ότι η έγκριση της πρότασης της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι σχεδόν βέβαιη.
Η Μαδρίτη δείχνει αποφασισμένη με τη χρήση του άρθρου 155 του Συντάγματος να περιορίσει και όχι να ακυρώσει την Καταλανική αυτονομία.
Ακούγεται ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται να κλείσει τις υπερπόντιες αντιπροσωπείες ή τις «πρεσβείες» της Καταλονίας.
Πιο δραματικά, ο Ραχόι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το άρθρο για να καλέσει νέες περιφερειακές εκλογές με την ελπίδα ότι θα παράσχουν μια διοίκηση πιο δεκτική σε παραμονή στην Ισπανία.
Πολλά θα μπορούσαν επίσης να εξαρτηθούν από την αντίδραση της Καταλανικής αστυνομίας, του Mossos d’Esquadra. Τα ισπανικά αστυνομικά σωματεία κατηγόρησαν ότι η Μόσος απέτυχε να κάνει αρκετά για να αποτρέψει το δημοψήφισμα και ότι ο επικεφαλής της δύναμης, Γιόζεφ Λουίς Τραπέρο, διερευνάται επίσης για υποτιθέμενη ανατροπή.
Ο Πουζδεμόν, ο οποίος εξελέγη το 2016 υποσχόμενος την ανεξαρτησία τελεί υπό πίεση από όλες τις πλευρές. Οι σύμμαχοί του τον παρακινούν να μην υποχωρήσει.
Η σύλληψη και φυλάκιση δύο ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για «στάση» προκάλεσε νέες εντάσεις.
Δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους το βράδυ της Τρίτης για να υποστηρίξουν τους δύο «πολιτικούς κρατούμενους». Το CUP της άκρας αριστεράς και αναγκαίος εταίρος του Πουζδεμόν τον καλεί να κηρύξει τώρα την ανεξαρτησία.
Μία λύση για την άρση του αδιεξόδου θα ήταν, σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, η προκήρυξη πρόωρων τοπικών εκλογών.
«Εάν ο Κάρλες Πουζδεμόν προκηρύξει εκλογές, και ανάλογα με τη διαδικασία, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί επιστροφή στη νομιμότητα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ισπανική κυβερνητική πηγή.
Λίγο πριν από την επιστολή Πουτζδεμόν, η έγκριτη καταλανική εφημερίδα Vanguardia, του είχε στείλει ένα μήνυμα: τον κάλεσε επιλέξει την οδό που του πρότεινε η κυβέρνηση, δηλαδή την προκήρυξη πρόωρων τοπικών εκλογών για μία εκκίνηση εκ του μηδενός.
«Δεν υπάρχει αξιοπρέπεια στη συλλογική αυτοκτονία, κυρίως εάν αυτόν αποτελεί απόφαση ενός, ενώ όλοι υποφέρουν», γράφει η εφημερίδα της Καταλονίας τονίζοντας πως η καταλανική κοινωνία είναι απολύτως διχασμένη για το θέμα της ανεξαρτησίας.
Από την άλλη πλευρά οι οικονομικοί κύκλοι ασκούν ακραία πίεση στον Πουζδεμόν για να υποχωρήσει. Περισσότερες από 800 επιχειρήσεις , ανάμεσά τους και δύο μεγάλες καταλανικές τράπεζες, μετέφεραν εκτός Καταλονίας τις έδρες τους.
Πάνω από όλα, η Μαδρίτη κρατά το πορτοφόλι: η καταλανική κυβέρνηση, η χρηματοδότηση της οποίας εξαρτάται από την Μαδρίτη, μπορεί να βρεθεί με άδεια ταμεία στο τέλος του Οκτωβρίου.
Μετά τις εξελίξεις οι ισπανικές μετοχές δέχτηκαν πιέσεις, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ο ισπανικός δείκτης Ibex 35 υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,78%. Το κλίμα αβεβαιότητας επηρέασε και τις αγορές συναλλάγματος, οδηγώντας το ευρώ σε πτώση.
Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε από το υψηλό επίπεδο του 1,1822 δολάριο στο 1,1773 δολάριο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο 0,015 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,641%.
Πηγή: TheToc
Σήμερα Τρίτη 1 Ιουλίου 2025 είναι των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού των Αναργύρων, Αγίου Μαυρικίου.…
Λευκωσία Ζαβρού Ειρήνη Μαχαιρά 35Α Στρόβολος 22254744 Ηλιάδου - Ιωαννίδου Ντίνα Λεωφ. Κέννεντυ 27Α Λευκωσία…
Μετά την άφιξη του γιου τους που τους έφερε χαρά και ευτυχία, οι δύο γνωστοί…
Τουλάχιστον 935 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράν κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου της χώρας με…
Ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας παρουσιάζει τη θεατρική κωμωδία Μαλλώματα τζι Αππώματα σε σενάριο και…
Φωτογραφία και τα στοιχεία 16χρονου, ο οποίος ελλείπει από τον τόπο διαμονής του στην επαρχία…