«Επιδημία»: Δημοψήφισμα σε δύο πλούσιες περιοχές της Ιταλίας

epidimia dimopsifisma se duo plousies perioxes tis italias

Συμβουλευτικό δημοψήφισμα για αυτονομία διεξάγεται σήμερα στις ιταλικές περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία στις 22 Οκτωβρίου. 

Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα δεν πρόκειται να έχει καμία άμεση συνέπεια, αλλά αναμένεται να οδηγήσει σε διαπραγμάτευση με την ιταλική κυβέρνηση για κατοχύρωση αυτονομίας, με τελικό στόχο να μπορέσουν οι δυο αυτές περιφέρειες να διαχειρίζονται- άμεσα ή έμμεσα- ένα σημαντικό ποσοστό των φόρων που καταβάλλουν οι κάτοικοί τους. 

Οι συσχετισμοί με την Καταλονία εύλογοι, παρ΄ όλα αυτά ο πρόεδρος της Λομβαρδίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, τονίζει πως στόχος είναι η παραμονή στην Ιταλία με μεγαλύτερη αυτονομία και όχι η απόσχιση, προς το παρόν. Το κεντρικό ζήτημα εδώ είναι η φορολογία.

Λομβαρδία και Βένετο συνιστούν την «ατμομηχανή» της ιταλικής βιομηχανίας εκεί άλλωστε βρίσκεται και η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας το Μιλάνο και θεωρούν πως καταβάλουν φόρους για να χρηματοδοτείται ο φτωχός Νότος. Οι δύο περιφέρειες αντιπροσωπεύουν το 20% του ΑΕΠ της χώρας.

Η υπερίσχυση του «ναι» θεωρείται σχεδόν δεδομένη, από την στιγμή που υπέρ του δημοψηφίσματος έχουν ταχθεί η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια και το κίνημα Πέντε Αστέρων. Όπως υπογραμμίζει, όμως, ο ιταλικός Τύπος, οι εξελίξεις στην Καταλωνία και οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες της Ιταλίας έχουν οδηγήσει σε μια μερική αλλαγή θέσεων και ισορροπιών.

Ο επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θέλει να εμπλακεί στην όλη εκστρατεία πριν από την ψηφοφορία και επέλεξε να προσφέρει μόνο τυπική υποστήριξη. 

 

Πηγή: TheToc