Επιστήμονες προειδοποιούν: Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει κατά 50% την κατανάλωση κρέατος

dairy cow

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας στην Ευρώπη έχει υπερβεί τα όρια για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την απώλεια της βιοποικιλότητας και πρέπει επειγόντως να μειωθεί, σύμφωνα με μια σημαντική έκθεση.

Η πίεση στους κτηνοτρόφους πρόκειται να ενταθεί καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός και η αύξηση του εισοδήματος αυξάνουν τη ζήτηση για προϊόντα με βάση το κρέας, πέρα από τα όρια και τις αντοχές του πλανήτη.

Ο καθηγητής Allan Buckwell, υποστηρίζει την έκκληση της Greenpeace να μειωθεί κατά το ήμισυ η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων έως το 2050 και η έκθεσή του είναι στο επίκεντρο της ίδρυσης πολιτικής της ΕΕ.

Ο πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Janez Potocnik, δήλωσε: «Αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν το αντιμετωπίσουν τώρα, οι κτηνοτρόφοι θα πληρώσουν το τίμημα της αδράνειας τους».

Η μελέτη ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει επειγόντως επίσημη έρευνα με εντολή να προτείνει μέτρα – συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των επιδοτήσεων – που να αποθαρρύνουν τα ζωικά προϊόντα που είναι επιβλαβή για την υγεία, το κλίμα ή το περιβάλλον».

Η ζωική παραγωγή έχει το μεγαλύτερο αποτύπωμα γης παγκοσμίως και αναπτύσσεται ταχύτατα, με σχεδόν το 80% της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη που χρησιμοποιείται τώρα για βόσκηση και παραγωγή ζωοτροφών, παρόλο που το κρέας αποδίδει μόνο το 18% των θερμίδων μας.

Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν ήδη περισσότερο από το διπλάσιο κρέας από ό, τι συνιστούν οι οι διαιτολόγοι και πολύ περισσότερο από τα περιβαλλοντικά όρια, λέει η μελέτη της βάσης Rise.

Ως αποτέλεσμα, θα χρειαστούν τεράστιες προσαρμογές μέχρι το 2050 για την εξισορρόπηση του τομέα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 74% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και της μείωσης κατά 60% της χρήσης λιπασμάτων με βάση τα νιτρικά άλατα.

«Μιλάμε για λιγότερα γεύματα με κρέας και μετακίνηση σε ευέλικτες δίαιτες. Υπάρχει ένας ρόλος για πιο ήπια μηνύματα δημόσιας υγείας αλλά απαιτούνται και σκληρότερα μηνύματα», λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

Ο Buckwell είπε στον Guardian ότι στόχος είναι μια συρρίκνωση του τομέα μεταξύ 40% -50%. «Πρέπει να συρρικνώσουμε την κατανάλωση περίπου στο μισό για να είμαστε στα ασφαλή όρια».

Μια τέτοια μεταμόρφωση δεν θα συμβεί αυθόρμητα, πρόσθεσε η μελέτη. «Απαιτεί ισχυρά μηνύματα από την κυβέρνηση, οπότε η πρόταση πολιτικής πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την αποθάρρυνση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων επιβλαβών για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Η μελέτη ακολουθεί την καταδίκη της πρόσφατης μεταρρύθμισης της κοινής γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία αγνοεί την αυξανόμενη έκκληση για βήματα προς πιο βιώσιμα συστήματα διατροφής.

Ο κ. Phil Hogan, αρμόδιος για θέματα γεωργίας της ΕΕ, ο οποίος απέρριψε το αποτύπωμα εκπομπών του κλάδου νωρίτερα αυτό το έτος, δήλωσε ότι επιθυμεί επίσης να γίνει ο τομέας πιο «έξυπνος, πράσινος και καθαρότερος και να το κάνει τόσο γρήγορα».

Ένας από τους μεγαλύτερους φραγμούς σε αυτό το βιώσιμο όραμα για τα τρόφιμα είναι οι ίδιοι οι αγρότες της Ευρώπης.

Ο Liam MacHale, ο γενικός γραμματέας της Ιρλανδικής Ένωσης Αγροτών, δήλωσε στον Guardian ότι οι αγρότες ήταν “ένας εύκολος στόχος” για τους οικολόγους.

«Μην βάζετε στο στόχαστρο τον τομέα μας», προειδοποίησε τους συγγραφείς της έκθεσης και λέει πως πρέπει να ασχοληθούν με τον τομέα των μεταφορών.