Επιστημονική εκτίμηση: Από τις πρώτες που θα βγει από την πανδημία η Βρετανία

"H μετάλλαξη Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση ή θάνατο σε χώρες με υψηλά ποσοστά ανοσίας"

038d74c0df351cc2472b3091b7834468 1 Covid-19, Βρετανία, ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, πανδημία

Η Βρετανία θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα βγει από την πανδημική φάση του κορωνοϊού, σύμφωνα με κορυφαίο ειδικό σε θέματα δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τους Times, ο καθηγητής δημόσιας υγείας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου Ντέιβιντ Χέιμαν είπε σε εκδήλωση δεξαμενής σκέψης ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα ανοσίας στη χώρα λόγω λοιμώξεων και εμβολιασμών «κρατούν μακριά τον ιό».

Προέβλεψε επίσης ότι σύντομα ο κορωνοϊός θα αρχίσει να μεταδίδεται με τρόπο λιγότερο ραγδαίο, όπως γίνεται με διάφορους άλλους πιο κοινούς ιούς.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο κοντά από κάθε άλλη χώρα στην έξοδο από την πανδημία, αν δεν έχει ήδη βγει από την πανδημία, και στο να έχει τη νόσο ως ενδημική, όπως τους άλλους τέσσερις κορωνοϊούς», είπε ο καθηγητής Χέιμαν, πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Αγγλίας και στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σημείωσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση ή θάνατο σε χώρες με υψηλά ποσοστά ανοσίας.

Τα νεότερα στοιχεία από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας Ην. Βασιλείου δείχνουν ότι οι νοσηλείες έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται ή και να μειώνονται σε όλες τις περιφέρειες της Αγγλίας πλην του Γιόρκσιρ στα βορειοανατολικά. Ο αριθμός των διασωληνωμένων συνεχίζει να μειώνεται έστω και κατά λίγο κάθε εβδομάδα.

Ο καθηγητής Πολ Χάντερ από το Πανεπιστήμιο East Anglia εκτίμησε ότι η περισσότερη χώρα έχει φτάσει ή έχει περάσει την κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας και ότι ακόμα και στη ΒΑ Αγγλία υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης των λοιμώξεων.

Τα περισσότερα από 120.000 κρούσματα της Τρίτης στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κατά 45% μειωμένα σε εβδομαδιαία βάση.

Στη Σκωτία η τοπική Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον είπε ότι «αρχίζουμε να στρίβουμε στη γωνία», ανακοινώνοντας την άρση των απαγορεύσεων ως προς την παρουσία θεατών σε υπαίθριες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από την άλλη εβδομάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ