Eπιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε Ν. Κορέα, Μαλαισία, Βιετνάμ

imagew 2 Κορονοϊός, Κρούσματα, ΥΓΕΙΑ

Μια υπήκοος Νότιας Κορέας επαληθεύτηκε ότι έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό έπειτα από επίσκεψή της στην Ταϊλάνδη, δήλωσαν Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι. Πρόκειται για την πρώτη ξένη επισκέπτρια που προσβάλλεται από τον 2019-nCoV έπειτα από επίσκεψή της στην τουριστική χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η 42χρονη γυναίκα, την οποία οι αξιωματούχοι αποκάλεσαν “Ασθενή 16”, χωρίς να αποκαλύψουν κανένα άλλο στοιχείο για αυτήν, επέστρεψε αεροπορικώς στη Νότια Κορέα τη 19η Ιανουαρίου έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην Ταϊλάνδη, γνωστοποίησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (ΚΕΠΑΚ) με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Η γυναίκα, που είχε ρίγη και άλλα συμπτώματα από την 25η Ιανουαρίου, δεν παρουσίασε βελτίωση μέχρι την Κυριακή και επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί από τον 2019-nCoV την Τρίτη, έπειτα από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στο νοσοκομείο του εθνικού πανεπιστημίου Τσονάμ.

Ωστόσο η ανακοίνωση της υπηρεσίας δεν αποκλείει ρητώς το ενδεχόμενο η γυναίκα να είχε επισκεφθεί την Κίνα.

Κρούσματα σε Μαλαισία – Βιετνάμ

Οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού σε πολίτη της χώρας, ανεβάζοντας την συνολικό αριθμό των ασθενών στους 10.

Ένας 41χρονος πολίτης Μαλαισίας ταξίδεψε στη Σιγκαπούρη έπειτα από συνάντηση που είχε τον προηγούμενο μήνα με συναδέλφους του στην Κίνα, ανάμεσά τους και ένας από την Ουχάν, την πόλη που είναι στο επίκεντρο της επιδημίας, Εμφάνισε συμπτώματα στις 29 Ιανουαρίου, σχεδόν μία εβδομάδα αφού επέστρεψε στη Μαλαισία.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων επιβεβαίωσαν ότι ο 41χρονος, όπως και ένας 63χρονος άνδρας από την Ουχάν που βρισκόταν υπό παρακολούθηση, έχουν μολυνθεί .

Στην Αυστραλία συνολικά 239 Αυστραλοί που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν θεωρείται ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό με εξαίρεση δύο που υπάρχουν “πολύ μικρές” πιθανότητες να έχουν μολυνθεί, δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ.

Οι 241 Αυστραλοί που απομακρύνθηκαν από την Ουχάν θα παραμείνουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες στο νησί των Χριστουγέννων, στα ανοικτά των βορειοδυτικών ακτών της Αυστραλίας.

Το Βιετνάμ επιβεβαίωσε σήμερα ένα επιπλέον κρούσμα του νέου κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στη χώρα σε εννέα. Εξάλλου οι αρχές έχουν θέσει σε καραντίνα 950 Βιετναμέζους που επέστρεψαν από την Κίνα.

Όλοι τους θα παραμείνουν στην απομόνωση σε δύο στρατόπεδα έξω από το Ανόι επί τουλάχιστον 14 ημέρες. Η κυβέρνηση του Βιετνάμ είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Κίνα “δεν ενθαρρύνεται”, ενώ την Κυριακή επεσήμανε ότι θα απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα.

Θετικός στον ιό βρέθηκε και ένας Βέλγος που επαναπατρίστηκε.

Σε μια άλλη εξέλιξη οι αρχές στην Κίνα συνέλαβαν μια γυναίκα γιατί δεν δήλωσε ότι επισκέφθηκε πρόσφατα την μολυσμένη επαρχία όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα.

6,8 δις δολάρια στην πρόληψη

Το Πεκίνο διέθεσε συνολικά 47 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας Φεβρουαρίου, για την πρόληψη της εξάπλωσης του νέου κορωνϊού και τον έλεγχο της, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα κονδύλια διατέθηκαν για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και για την χορήγηση προσωρινών αποζημιώσεων στο ιατρικό προσωπικό και στο προσωπικό της πρόληψης εξάπλωσης επιδημιών, όπως επίσης και για την αγορά ιατρικού και εξοπλισμού και αντιδραστηρίων διάγνωσης, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο των Οικονομικών.

Το Πεκίνο συμφώνησε να επιτρέψει σε Αμερικανούς ειδικούς στον χώρο της υγείας να εισέλθουν στην Κίνα, στο πλαίσιο της βοήθειας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου ιού καθώς ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται.

Ελλείψεις στο εργοστάσιο της Hyundai

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Νότιας Κορέας, η Hyundai, ανέστειλε σήμερα την παραγωγή της σε γραμμή συναρμολόγησης λόγω έλλειψης εξαρτημάτων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού στην Κίνα και εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει ευρύτερα μέτρα, ανακοίνωσε η διοίκηση της.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα. Το 2011, ο σεισμός και το τσουνάμι στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας είχε καταστρέψει εργοστάσιο της Renesas Electronics, ιαπωνικής εταιρείας εξειδικευμένης στην παραγωγή διάφορων ημιαγωγών, κυκλωμάτων ελέγχου και ηλεκτρονικών για αυτοκίνητα.

Η εκδήλωση της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας εξαιτίας του 2019-nCoV στην Κίνα δημιουργεί πλέον προσκόμματα στον εφοδιασμό με εξαρτήματα για την καλωδίωση των αυτοκινήτων της Hyundai, εξήγησε μια εκπρόσωπός της.

“Για την ώρα, η αλυσίδα παραγωγής των σεντάν Genesis στο εργοστάσιο υπ` αριθμόν 5 στην Ουλσάν αναστέλλεται προσωρινά”, τόνισε η ίδια. Η εκπρόσωπος δεν ήταν σε θέση να προβλέψει πότε θα ξαναρχίσει η παραγωγή, ενώ σημείωσε ότι η διεύθυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας συζητά με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων της το ενδεχόμενο και άλλες μονάδες να αναγκαστούν να αναστείλουν την παραγωγή τους.

“Η κατάσταση δεν μοιάζει να είναι καλή”, σχολίασε. Η επιδημία εκδηλώθηκε στην Ουχάν, σημαντικό κόμβο της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου έχουν επίσης τις περισσότερες εγκαταστάσεις τους οι γαλλικοί όμιλοι PSA και Renault. Η Hyundai έχει ανοίξει πολλά εργοστάσια εκτός Νότιας Κορέας, ειδικά στην Κίνα.

Σήμερα η τελευταία πτήση της United προς Κίνα

Η αεροπορική εταιρία United Airlines δήλωσε χθες ότι θα αλλάξει κατά μία ημέρα την πραγματοποίηση της τελευταίας πτήσης της από την Κίνα. λτσι, η πτήση αυτή από την Κίνα θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Η United Airlines, η οποία είναι η τελευταία αμερικανική αεροπορική εταιρία που εξακολουθεί να πραγματοποιεί πτήσεις προς την Κίνα, είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει την τελευταία πτήση της από την Κίνα αύριο, Τετάρτη, εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Η Delta Air Lines ανέστειλε τις πτήσεις της, το Σαββατοκύριακο. Η United ανακοίνωσε χθες ότι προγραμματίζει να αρχίσει και πάλι τις πτήσεις της από και προς την Κίνα στις 28 Μαρτίου. Η American Airlines τερμάτισε τις πτήσεις της από την Κίνα την Παρασκευή.