Ερντογάν: Απέλυσε τον πρόεδρο Στατιστικής Υπηρεσίας- Παραίτηση Υπ. Δικαιοσύνης

Με προεδρικό διάταγμα, ο Τούρκος πρόεδρος, ανακοίνωσε την αντικατάσταση του υπουργού Δικαιοσύνης

AE1B2EF0 A1C7 4D53 B1C1 B7D5C63EAA54 ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, προεδρικό διάταγμα, Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία

Με προεδρικό διάταγμα μέσα στη νύχτα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την αντικατάσταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, με τον Μπεκίρ Μποζντάγ, κάνοντας δεκτή την παραίτηση που του υπέβαλε ο υπουργός του.

O Μπεκίρ Μποζντάγ είχε διατελέσει και πάλι υπουργός Δικαιοσύνης επί πρωθυπουργίας Ερντογάν.

Ο αποπεμφθείς υπουργός είχε έρθει σε έντονη ρήξη τους τελευταίους μήνες με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ είχε δώσει μία σκληρή απάντηση το Νοέμβριο στην έκκληση του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, προς τους προέδρους των κοινοτήτων να μη λαμβάνουν υπόψη τους τις δικαστικές αποφάσεις.

Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ είναι ένας υπουργός που είναι γνωστός για την πιο «μετριοπαθή» του στάση απέναντι στις πολιτικές «ακραίας ασφάλειας» του AKP. Για το λόγο αυτό, τσακώνονταν συχνά με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Λέγεται επίσης ότι το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί δεν τον συμπαθούσε και προωθούσε συνεχώς τον Σοϊλού, γιατί ως πρώην στέλεχος του Κόμματος Ευδαιμονίας ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, έπαιξε ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή ης παράταξης αυτής στη Λαϊκή Συμμαχία (που αποτελείται από Ερντογάν-Μπαχτσελί). Αυτό δεν άρεσε στο MHP.

Εάν το Κόμμα Ευδαιμονίας προσχωρήσει στη Λαϊκή Συμμαχία, η επιρροή του MHP στο ΑΚΡ θα ελαχιστοποιηθεί. Στην πραγματικότητα, δεν θέλουν να γίνει αυτή η συγχώνευση. Γι’ αυτό το αρχηγείο του MHP είναι ψυχρό απέναντι στον Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος απέλυσε με προεδρικό διάταγμα τον επικεφαλής της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης τους τελευταίους μήνες για «μαγειρεμένα» στοιχεία στον πληθωρισμό.

Ο Σαίτ Ερντάλ Ντιντσέρ αντικαταστάθηκε από τον Ερχάν Τσετίνκαγια.

Μια αλλαγή που θεωρούνταν αναμενόμενη τελευταία στους πολιτικούς κύκλους.