Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε η Ευρώπη να γίνει στρατόπεδο συγκέντρωσης

Χαρακτήρισε «άρρωστη» την νοοτροπία που στρέφεται κατά των μουσουλμάνων και των μεταναστών

72f09a857547667d8c411e3f77de75ac 32 Ερντογάν, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, Τουρκία

Στο προσφυγικό/μεταναστευτικό επικεντρώθηκε σήμερα στις ομιλίες του ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ρίχνοντας αφενός βέλη προς την Ελλάδα, αφετέρου προς την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι οι φτωχές χώρες του πλανήτη επωμίζονται όλο το βάρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία που εκφώνησε στη 16η Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που πραγματοποιείται στο Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, στις χώρες υψηλού εισοδήματος ανά 1000 άτομα κατά μέσο όρο τους αναλογούν 2,7 πρόσφυγες, ενώ στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος τους αναλογούν 5,8 πρόσφυγες. Οι φτωχότερες χώρες φιλοξενούν το ένα τρίτο όλων των προσφύγων στον κόσμο».

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε πάλι για την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη και χαρακτήρισε «άρρωστη» την νοοτροπία που στρέφεται κατά των μουσουλμάνων και των μεταναστών.

«Αντί να πολεμούν αυτές τις άρρωστες τάσεις που δηλητηριάζουν την κοινωνία, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ρίχνουν λάδι στη φωτιά και προσκολλώνται σε μία ρητορική που στοχεύει μουσουλμάνους και μετανάστες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ευρώπη, όπου ζουν 35 εκατομμύρια μουσουλμάνοι διαφορετικής καταγωγής, να γίνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους αδελφούς μας.

Ως οργανισμός, πρέπει να κάνουμε πιο αποφασιστικά βήματα για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας και της ρητορικής μίσους. Σε αυτή τη διαδικασία, εκτός από τους ομοθρήσκους μας, πρέπει να πάρουμε μαζί μας και Εβραίους, που έχουν βιώσει παρόμοιες διώξεις, μετανάστες που έχουν υποστεί ξενοφοβία και Χριστιανούς που εξετάζουν τα θέματα από την οπτική της λογικής και της συνείδησης.

Μπορεί να έχουμε διαφορές, μπορεί να έχουμε διαφορές απόψεων, αλλά αν το θέμα είναι η ειρήνη και η ηρεμία όλης της ανθρωπότητας, είναι καθήκον μας να διευρύνουμε τις τάξεις αυτές», είπε και προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι «οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αυξάνουν τον κίνδυνο της μετανάστευσης, αλλά η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί σήμερα περίπου 5 εκατομμύρια αλλοδαπούς, εκ των οποίων τα 3,6 εκατομμύρια είναι από τη Συρία, δεν μπορεί να κουβαλήσει ένα νέο μεταναστευτικό βάρος».