Fake News ο “Ισπανός γιατρός” που “συγκλόνισε”

Μεγάλα ενημερωτικά ΜΜΕ δημοσίευσαν βίντεο ενός «Ισπανού γιατρού» που υποστηρίζει πως «Ναρκώνουμε 65χρονους για να πεθάνουν ανώδυνα και να ζήσουν οι πιο νέοι»

916f7129a6804b0ca4ed065867cecb8d Coronavirus, Ισπανία

Fake το βίντεο του “ισπανού γιατρού” που υποστηρίζει ότι ναρκώνονται οι μεγαλύτεροι που προσβάλλονται από κορωνοϊό, για να ζήσουν οι μικρότεροι.

Ισχυρισμός: Ισπανός γιατρός υποστηρίζει ότι ναρκώνουν τους 65χρονους για να πεθάνουν ανώδυνα και να ζήσουν οι πιο νέοι, επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί αναπνευστήρες για όλους

Συμπέρασμα: Ο Ισπανός που μιλάει στο βίντεο δεν είναι γιατρός και οι ισχυρισμοί του έχουν διαψευστεί από τον ισπανικό οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων.

Μεγάλα ενημερωτικά ΜΜΕ δημοσίευσαν βίντεο ενός “Ισπανού γιατρού” που υποστηρίζει πως “Ναρκώνουμε 65χρονους για να πεθάνουν ανώδυνα και να ζήσουν οι πιο νέοι”, επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί αναπνευστήρες για όλους και δίνεται προτεραιότητα στους νέους ασθενείς.

Το είδαμε στο ant1news.gr, protothema.gr, newsbreak.gr, neakriti.gr, bankingnews.gr και πολλά ακόμη.

Στιγμιότυπο 2020 03 28 15.18.00 Coronavirus, Ισπανία

Το βίντεο των δημοσιεύματων προέρχεται απο το Twitter, στο οποίο βλέπουμε έναν “Ισπανό γιατρό”, ο οποίος περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στη Μαδρίτη, ενώ παραθέτει ένα ηχητικό, στο οποίο ακούγεται μια νοσοκόμα να λέει πως η μη επάρκεια αναπνευστήρων, αναγκάζει το υγειονομικό προσωπικό να αφαιρούν τους αναπνευστήρες από ηλικιωμένους και να τους χορηγούν σε νεότερους ασθενείς.

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ στη Μαδρίτη, Δώρας Μακρή, ο άνδρας στο βίντεο δεν είναι γιατρός, ενώ σύμβουλος Υγείας της αυτόνομης κοινότητας της Μαδρίτης, διαψεύδει τα λεγόμενά του, και υποστηρίζει πως υπάρχει επάρκεια αναπνευστήρων στην περιοχή ευθύνης του.

https://twitter.com/AlejoMiranda/status/1240335503343390721

Στην Ισπανία, ο ισχυρισμός έγινε viral μέσω ηχητικού μηνύματος που διαμοιραστηκε μέσω κοινωνικών δικτύων, όπου ακούγεται μια νοσοκόμα να ισχυρίζεται πως οι αναπνευστήρες δίνονται μόνο σε ασθενείς κάτω των 65 ετών. Σύμφωνα με τον ισπανικό οργανισμό διασταύρωσης ειδήσεων maldita.es (μέλος του IFCN, όπως και τα Ελληνικά Hoaxes), κατόπιν επικοινωνίας τους με το Υπουργείο Υγείας (στις 20 Μαρτίου) έλαβαν τη διαβεβαίωση πως δεν θα σταματήσει η παροχή αναπνευστήρων σε ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών. Επιπλέον, δύο μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής, το La Paz και το Jiménez Díaz Foundation, διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί διαλογής ασθενών, ενώ πρόσθεσαν ότι υπάρχει επάρκεια αναπνευστήρων.

To matilda.es επανήλθε με νεότερο άρθρο, σύμφωνα με το οποίο, αφού εξακρίβωσαν την ταυτότητα του άνδρα στο βίντεο, διαπίστωσαν πως δεν πρόκειται για γιατρό.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως ο άνδρας του βίντεο είναι Ισπανός γιατρός, καταρρίπτεται. Επίσης, δεν ισχύει πως δεν δίνονται ή αφαιρούνται αναπνευστήρες από ασθενείς άνω των 65 ετών, για να δοθούν σε νεότερους.

Πηγή: ellinikahoaxes.gr