Φινλανδία: Οριακή νίκη για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στις εκλογές

Με καταμετρημένο το 97% των ψηφοδελτίων.

finlandia ekloges Ακροδεξιά, Εκλογές, Φινλανδία

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών της Φινλανδίας Άντι Ρίνε κήρυξε τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, αν και με μικρή διαφορά, αφού εξασφάλισε το 17,8% των ψήφων, βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το κόμμα της ακροδεξιάς «Αληθινοί Φινλανδοί» βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής ακόμη και όταν η καταμέτρηση βρισκόταν σχεδόν στο 95% των ψηφοδελτίων.

Το εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 17,6%, μετά την καταμέτρηση του 97% των ψηφοδελτίων, ενώ το κόμμα του Κέντρου του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιούχα Σίπιλα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.

Σύμφωνα με την προβολή των αποτελεσμάτων, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν 40 έδρες εκ των συνολικά 200 στο Κοινοβούλιο της χώρας, ενώ οι «Αληθινοί Φινλανδοί» 39 έδρες. «Δεν ανέμενα ένα τέτοιο αποτέλεσμα, κανείς δεν το περίμενε αυτό», είπε ο Γιούσι Χάλα-άχο, επικεφαλής των «Αληθινών Φινλανδών», ενώπιον υποστηρικτών του στο Ελσίνκι.

«Για πρώτη φορά από το 1999 είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα στη Φινλανδία. Το SPD εκλέγει πρωθυπουργό», υπογράμμισε ο Ρίνε. Το κόμμα του Κέντρου χάνει 18 έδρες, ενώ ο Σίπιλα παραδέχθηκε σύντομα την ήττα του δηλώνοντας «είμαστε οι μεγαλύτεροι χαμένοι αυτής της εκλογικής αναμέτρησης».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Σ.