Φόβοι για αντίποινα τζιχαντιστών στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέ σε επιστολή προς τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας, το περιεχόμενο της οποίας επικαλείται το Reuters, καλεί σε αυξημένη επιφυλακή προκειμένου να αποτραπούν πιθανές επιθέσεις αντεκδίκησης μετά τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. «Η ενδεχόμενη εντατικοποίηση της τζιχαντιστικής προπαγάνδας έπειτα από αυτόν τον θάνατο, στο πλαίσιο της οποίας είναι πιθανό να απευθυνθεί κάλεσμα για ενέργειες αντεκδίκησης, απαιτεί την μέγιστη επιφυλακή, ιδίως κατά την διάρκεια δημοσίων εκδηλώσεων στις περιφέρειές σας τις επόμενες ημέρες», υπογραμμίζει ο Καστανέ.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, οι οποίες γνωρίζουν καλά τον «ISIS», αφού πρωτοστάτησαν στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ο ηγέτης των Κούρδων Μαζλούμ Αμπντί τόνισε πως οι πιστοί ακόλουθοι του ISIS θα επιδιώξουν εκδίκηση για τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

«Γι΄αυτό και όλα είναι πιθανά. Ακόμα και επιθέσεις σε φυλακές» τόνισε ο Μαζλούμ. Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο «NBC» πως τον ανησυχεί ιδιαιτέρως μια ενδεχόμενη επανεμφάνιση των τζιχαντιστών την επερχόμενη περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, με την οποία θα ήθελαν ενδεχομένως να δείξουν εμφατικά την επιστροφή τους.

«Ο χειμώνας επιστρέφει, το ίδιο και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Πρέπει να επιταχύνουμε τις επιχειρήσεις εναντίον του, να μην εφησυχάζουμε, μπορώ να υποθέσω πως μετά τον θάνατο του ηγέτη τους θα επισπεύσουν και εκείνοι κάποιο χτύπημα που ενδεχομένως θα προετοίμαζαν εναντίον της Ευρώπης», είπε ο ίδιος.

Θεωρεί πως οι αγορές των Χριστουγέννων «θα είναι ένας πλούσιος στόχος εκδίκησης για τον θάνατό του» και προσθέτει: «Το ISIS δεν είναι ένα άτομο». «Ακριβώς όπως έρχεται ο χειμώνας, το ισλαμικό κράτος επιστρέφει», όπως δήλωσε χθες στο αμερικανικό δίκτυο. Την ίδια ώρα, ο Τζέιμς Σταυρίδης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Morning Joe» του δικτύου MSNBC τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι στην πραγματικότητα «καλύτερο από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των επιχειρήσεων».

Συνεχίζοντας την κριτική του απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο, ο Ελληνοαμερικανός πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι: «Θα έλεγα ότι οι ισλαμιστές τρομοκράτες είναι καλύτεροι από τον Ντόναλντ Τραμπ» σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων.

Πηγή

Tags: χώρας

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024