Κοσμος

Γαλλικές εκλογές: Θρίλερ στον β’ γύρο προμηνύουν οι τελευταίες εξελίξεις – Όλος ο χάρτης και οι μονομαχίες

Θρίλερ για το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, του δεύτερου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, προμηνύουν οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Μπορεί χθες να υπήρξε το οριστικό ξεκαθάρισμα του τοπίου των αναμετρήσεων στις 501 (από τις συνολικά 577) μονοεδρικές περιφέρειες όπου υπάρχει επαναληπτική εκλογή την Κυριακή, όμως πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι στη Γαλλία αδυνατούν, προσώρας τουλάχιστον, για μια σειρά από λόγους, να προχωρήσουν σε ασφαλείς προβλέψεις για το αποτέλεσμα.

Μετά τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου, επιβεβαιώθηκε η εκλογή 76 βουλευτών σε ισάριθμες περιφέρειες. 39 εξ αυτών ανήκουν στο RN των Λεπέν – Μπαρντελά και των συμμάχων τους, 32 στη συμμαχία της αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο – NFP, δυο στο κόμμα του Μακρόν “Mαζί” (Ensemble – EN), ένας στους Ρεπουμπλικάνους (Les Républicains – LR), ενώ εξελέγησαν και δυο ανεξάρτητοι υποψήφιοι της δεξιάς. Συνεπώς, την ερχόμενη Κυριακή θα στηθούν επαναληπτικές κάλπες σε 501 εκλογικές περιφέρειες.

Στον πρώτο γύρο, το RN ήρθε πρώτο σε 296 εκλογικές περιφέρειες από τις 577, πάνω από τις μισές δηλαδή, ενώ το NFP προηγήθηκε σε 150 και το Ensemble σε 60.

Σημαντική, αλλά όχι καθολική η ανταπόκριση

Το γεγονός είναι ότι πράγματι υπήρξε μια σημαντική ανταπόκριση στις εκκλήσεις τόσο των ηγετών των κομμάτων που συναπαρτίζουν την αριστερή συμμαχία του NFP, όσο και του απερχόμενου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ εκ μέρους του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν, για τη συγκρότηση ενός τείχους που στον β΄ γύρο θα ανακόψει την επέλαση της ακροδεξιάς, αποτρέποντας σε κάθε περίπτωση την επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας από το RN και τους συμμάχους του.
Όντως, μέχρι την λήξη της συνταγματικής προθεσμίας χθες το απόγευμα υπήρξαν μαζικές αποσύρσεις υποψηφίων των δυο κομμάτων σε εκατοντάδες περιφέρειες όπου υπήρξαν τρεις ή και επιπλέον υποψήφιοι για τον β΄ γύρο, υπέρ της πριμοδότησης υποψηφίων του άλλου κόμματος που κατά κανόνα προηγείται και έχει ισχυρότερες πιθανότητες να νικήσει τον αντίπαλό του την Κυριακή.

Όμως, ενώ από την πλευρά του NFP, η απόσυρση των υποψηφίων του ήταν καθολική, δεν συνέβη το ίδιο με τους υποψήφιους του κόμματος του Μακρόν. Οι απώλειες ήταν αξιοσημείωτες. Αιτία, η μακρόχρονη αντιπαλότητα των μακρονιστών με το ακροαριστερό κόμμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που εξώθησε εμβληματικά πρόσωπα από το στρατόπεδο του Μακρόν, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ ή ο νυν υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, καθώς και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να αρνηθούν μέχρι τέλους κάθε συνεργασία με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, θεωρώντας μια πλειοψηφία του εξίσου καταστροφική με μια αντίστοιχη της ακροδεξιάς.

Ο εκλογικός χάρτης

Πώς έχει ο τελικός χάρτης του δεύτερου γύρου, που θα ανακοινωθεί και επίσημα, αργότερα σήμερα; Σύμφωνα με τα στοιχεία των γαλλικών ΜΜΕ, σε 190 περιφέρειες την Κυριακή επρόκειτο να υπάρχουν ισάριθμες μονομαχίες ανάμεσα σε δυο υποψήφιους.
Όμως, ήδη 218 υποψήφιοι για την Εθνοσυνέλευση (131 από την αριστερό μέτωπο, 83 από την πλευρά Μακρόν και 4 από μικρότερα κόμματα) αποσύρθηκαν για να ενδυναμώσουν υποψήφιους του κέντρου ή της αριστεράς απέναντι στους ακροδεξιούς.

Σε 306 περιφέρειες αρχικά υπήρχαν τρεις υποψήφιοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον β΄ γύρο, ενώ σε 5 περιφέρειες υπήρχαν 4 υποψήφιοι. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που η εκλογή πηγαίνει σε δεύτερο γύρο, δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν έχουν οι δυο πρώτοι υποψήφιοι στον α΄ γύρο, συν όποιος επιπλέον συγκέντρωσε τουλάχιστον το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Από το NFP αποσύρθηκαν 131 υποψήφιοι, ενώ 388 συνεχίζουν στον δεύτερο γύρο. Από τον συνασπισμό EN του Μακρόν αποσύρθηκαν 83 και συνεχίζουν 254. Ενώ στον αντίποδα, από το RN των Λεπέν – Μπαρντελά αποσύρθηκαν μόλις 3 υποψήφιοι υπέρ των Ρεπουμπλικάνων (LR) και 483 συνεχίζουν.

Μετά τις αποσύρσεις, οι 190 μονομαχίες μεταξύ δύο υποψηφίων, υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 404, οι τριπλές μάχες από 305 μειώθηκαν σε 95, ενώ οι τετραπλές συρρικνώθηκαν από 5 σε μόλις μία. Υπόψη ότι οι αναμετρήσεις με τρεις συμμετοχές ήταν σπάνιες στο παρελθόν. Στις βουλευτικές εκλογές του 2022 π.χ. ήταν μόλις οκτώ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Το τελευταίο αυτό στοιχείο δείχνει και γιατί στα στρατόπεδα των μακρονιστών και των κομμάτων της αριστεράς, η αισιοδοξία είναι εξαιρετικά συγκρατημένη. Αφενός γιατί οι αριθμοί κάνουν την υπόθεση δύσκολη, καθώς σε 96 εκλογικές περιφέρειες η σύγκρουση με την ακροδεξιά δεν θα είναι μετωπική. Αφετέρου, γιατί κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή, τη ζημιά που θα προκαλέσει η δυναμική της γραμμής κατά της συνεργασίας EN-NFP, που εκπορεύεται από στελέχη των μακρονιστών και στις άλλες περιφέρειες. Εκεί που θα συγκρουστούν μετωπικά, από τη μια ο υποψήφιος είτε του ΕΝ είτε του NFP έχοντας απέναντι τον αντίστοιχο του Εθνικού Συναγερμού.

Από την άλλη, παρά τις εμφανείς ρωγμές που παρουσιάζει η συνεργασία των δυο πλευρών κατά της ακροδεξιάς, δεν παύει από τη στιγμή που υπάρχει και ενισχύεται, να δημιουργεί κλίμα και δυναμική αποτροπής της ακροδεξιάς πλειοψηφίας, ενδεχόμενης και ολικής ανατροπής, κάτι που υποδηλώνει ο εκνευρισμός που παρατηρήθηκε χθες στις τάξεις του Εθνικού Συναγερμού.

Θορυβημένοι οι ηγέτες της ακροδεξιάς

Ο Ζορντάν Μπαρντελά χαρακτήρισε «αφύσικη» και «συμμαχία της ατιμίας», τη συνεργασία μεταξύ Μακρόν και Μελανσόν, ενόψει του β’ γύρου των εκλογών. Θέλοντας, όπως ισχυρίζεται να αναδειχθεί η διαφορά των δυο κόσμων, αυτού που εκφράζει ο Εθνικός Συναγερμός και εκείνου της άκρας αριστεράς, δέχεται τηλεοπτικό debate μόνο μεταξύ του ίδιου και του Μελανσόν. Πολλοί όμως, αποδίδουν τη στάση του στο φόβο να μην επαναλάβει την πολύ αρνητική εμφάνισή του στο debate προ του α΄ γύρου, όπου γνώρισε κατά κράτος ήττα από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ατάλ, κάτι πάντως που όπως φάνηκε στη συνέχεια δεν του στοίχισε εκλογικά.

Ωστόσο χθες, το BFMTV αναγνωρίζοντας την αδυναμία να πραγματοποιηθεί κανονικό debate, αντιπρότεινε μια εκπομπή με διαδοχικούς μονολόγους των ηγετών των τριών μεγάλων κομμάτων, με σειρά που θα καθοριστεί. Ήτοι των Ατάλ, για την απερχόμενη προεδρική πλειοψηφία, του προέδρου του RN Μπαρντελά και της εθνικής γραμματέως των Οικολόγων, της 37χρονης Μαρίν Τοντελιέ για το NFP.

Παράλληλα όμως τόσο ο Μπαρντελά όσο και η Μαρίν Λεπέν για πρώτη φορά χθες απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ότι το RN θα διεκδικήσει να κυβερνήσει μόνο εφόσον θα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση. Ανοίγοντας τη συζήτηση για το ότι τελικά τα σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών είναι πολύ περισσότερα από όσα από πρώτη ματιά προκύπτουν. «Επιθυμούμε να κυβερνήσουμε. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε να πάμε σε κυβέρνηση εάν δεν μπορούμε να δράσουμε», δήλωσε η Λεπέν. Διευκρινίζοντας ότι η ίδια δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ούτε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, αλλά θα αρκεστεί να είναι επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών του RN.

Το ακροδεξιό ηγετικό δίδυμο επιτέθηκε εξάλλου χθες με σφοδρότητα για την κυκλοφορία στο διαδίκτυο ενός τραγουδιού από μια ομάδα δέκα ράπερς με τίτλο «No pasarán», που αντιτίθεται στην επέλαση του RN. Προκαλεί αποστροφή, είναι τοξικό, εμπεριέχει εκκλήσεις για φόνους, βίαιο μισογυνισμό, χοντροκομμένο αντισημιτισμό και συνωμοσία, έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του RN. «Ελπίζω ότι η εισαγγελία θα ανταποκριθεί σε αυτή την αποστροφή» συμπλήρωσε.

Πηγή: protothema.gr

Ροη Ειδησεων

Εντός επόμενων δύο εβδομάδων η επανεξέταση μέτρου για μετακίνηση φιλάθλων

Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να επανεξεταστεί το μέτρο απαγόρευσης μετακίνησης φιλοξενούμενων φιλάθλων στα…

5 Ιουλίου, 2024

Αποτσίγαρο προκάλεσε πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Πάφου

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά εντός του Κρατικού Δάσους Πάφου σε σύντομο χρονικό διάστημα…

5 Ιουλίου, 2024

ΥΠΕΣ: Παρά τα μικροπροβλήματα όλα κυλούν ομαλά με μεταρρύθμιση

Παρά τα μικροπροβλήματα που σημειώθηκαν τις πρώτες λίγες μέρες εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,…

5 Ιουλίου, 2024

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό ενημέρωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας…

5 Ιουλίου, 2024

Με συγγνώμη παραιτήθηκε από την ηγεσία των Τόρις ο Σούνακ

Την παραίτησή του από την ηγεσία των Τόρις μετά την ήττα του κόμματος στις εκλογές…

5 Ιουλίου, 2024

Δήμος Αμμοχώστου: Eπανεκλέγηκε Αντιδήμαρχος ο Χρύσανθος Ζαννέτος

Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη, 04/04/2024 η πρώτη συνεδρία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμμοχώστου, στο…

5 Ιουλίου, 2024