Για άλλες 15 μέρες κλειστοί οι θύλακες της Ισπανίας προς Βόρεια Αφρική

Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι οι δύο θύλακές της στη Βόρεια Αφρική, τα μόνα χερσαία σύνορα της ΕΕ με την ήπειρο, θα παραμείνουν κλειστοί για 15 ημέρες, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι τελικά θα ανοίξουν ξανά μετά από δύο χρόνια.

3ea4a2bc178a23c7e8e7ea3297d9c26c 43

Η Ισπανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι δύο θύλακές της στη Βόρεια Αφρική, τα μόνα χερσαία σύνορα της ΕΕ με την ήπειρο, θα παραμείνουν κλειστοί για 15 ημέρες, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι τελικά θα ανοίξουν ξανά μετά από δύο χρόνια.

Τα σύνορα των δύο ισπανικών θυλάκων Θέουτα και Μελίγια έκλεισαν για πρώτη φορά την άνοιξη του 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και παρέμειναν κλειστά κατά τη διάρκεια μιας διπλωματικής κρίσης το 2021, μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ.

Τα σύνορα επρόκειτο να ανοίξουν ξανά το Σάββατο τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, σύμφωνα με νέο διάταγμα στην επίσημη εφημερίδα, αυτά θα παραμείνουν κλειστά για 15 ημέρες, “προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις για το σταδιακό και τακτικό άνοιγμα των συνοριακών σταθμών στην είσοδο και την έξοδο της Θέουτα και της Μελίγια”.

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι η αστυνομική δύναμη «ενισχύθηκε» στους δύο θύλακες.

Η κίνηση στα πορθμεία ξεκίνησε ξανά μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας αυτό τον μήνα, με το πρώτο ισπανικό πλοίο να ελλιμενίζεται στο λιμάνι της Ταγγέρης στις 12 Απριλίου μετά από δύο χρόνια.

Η διπλωματική κρίση ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο όταν η Μαδρίτη επέτρεψε στον Μπραχίμ Γκαλί ηγέτη του Μετώπου Πολισάριo που επιδιώκει την ανεξαρτησία για το έδαφος της Δυτικής Σαχάρας, να νοσηλευτεί για τον Covid-19 σε ισπανικό νοσοκομείο.

Ένα μήνα αργότερα, 10.000 μετανάστες πέρασαν τα μαροκινά σύνορα στον θύλακα της Θέουτα της Ισπανίας.

Τον περασμένο μήνα, η Ισπανία τερμάτισε τη διπλωματική κρίση με το Μαρόκο, και υποστήριξε το σχέδιο αυτονομίας του Μαρόκου για το αμφισβητούμενο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας. H Ραμπάτ ζητά η περιοχή να έχει αυτόνομο καθεστώς υπό τη μαροκινή κυριαρχία, αλλά το μέτωπο Πολισάριο θέλει ένα δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΚΥΠΕ