Για εργαλειοποίηση του ζητήματος της Αγίας Σοφίας, έκανε λόγο ο Ε. Ιμάμογλου

imagew 1 3 ΔΙΕΘΝΗ

Για εργαλειοποίηση του ζητήματος της Αγίας Σοφίας, έκανε λόγο ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί, ο κ. Ιμάμογλου κράτησε αποστάσεις από τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι λυπάται γιατί ένα ζήτημα όπως αυτό εργαλειοποιείται χάριν της εσωτερικής πολιτικής σκηνής.

«Αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευαισθησία, λαμβάνοντας υπ’ όψη την ιστορία και τη θρησκεία», είπε ο κ. Ιμάμογλου, επισημαίνοντας ότι τόσο η Τουρκία, όσο και ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγαλύτερες και σοβαρότερες προκλήσεις.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση με τον δήμαρχο της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη. Οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν να συναντηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, κάνοντας αναφορά στη διπλωματία των πόλεων που πολλές φορές έχει τη δύναμη να γεφυρώνει χάσματα και διαφορές, όπως είπαν.

«Οι Έλληνες είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με την Κωνσταντινούπολη και χαίρομαι που βλέπετε θετικά τη συνεργασία μας», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης στον Εκρέμ Ιμάμογλου.