Γιατί σε κάποιους ασθενείς τα συμπτώματα κορωνοϊού επιμένουν για βδομάδες;

Lead Banner 1500x1000 1 Coronavirus, ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ, συμπτώματα

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε ασθενείς που διαγνώσθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμη πολλές απαντήσεις είναι το “longcovid”.

Πρόκειται για ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον ιό και που συνεχίζουν να εκδηλώνουν συμπτώματα της νόσου Covid-19 έπειτα από βδομάδες ή και μήνες. 

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας, Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης εξηγεί τι σημαίνει “longcovid”, τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το φαινόμενο και ποια ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν.   

 “To longcovid είναι μια κατάσταση που έχει περιγραφεί τους τελευταίους μήνες λόγω κυρίως της αύξησης των περιστατικών σε όλο τον κόσμο και της αυξανόμενης κλινικής εμπειρίας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός αλλά θεωρούμε ότι είναι άτομα που πέρασαν λοίμωξη με Covid-19 και τα οποία τουλάχιστον τρεις βδομάδες μετά τη διάγνωσή τους οπότε και δεν μεταδίδουν πλέον τον ιό αλλά συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα τα οποία μπορούν να επηρεάζουν διάφορα όργανα και διάφορες λειτουργίες του οργανισμού”.

Ποια είναι τα συμπτώματα του longcovid;

Σύμφωνα με τον Δρ. Τσιούτη τα συχνότερα συμπτώματα είναι:  

Δύσπνοια
Βήχας
μείωση οξυγόνου λόγω κόπωσης
χαμηλή πίεση
αρρυθμίες
Ανορεξία
Κόπωση
διαταραχές μνήμης
δυσκολία συγκέντρωσης
διαταραχές ύπνου
“Τα οποία πιθανόν να σχετίζονται και με κάποιο τραύμα από τη λοίμωξη και παρατηρείται ειδικά σε άτομα που χρειάστηκαν νοσηλεία και νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας”, πρόσθεσε ο Δρ. Τσιούτης.

Επεσήμανε ότι έχουν περιγραφεί αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

«Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν και μήνες μετά την λοίμωξη και καταλαβαίνεται πόσο επηρεάζεται και η καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων και η λειτουργικότητά τους γιατί πολλές φορές χρειάζονται και βοήθεια στο σπίτι, δεν μπορούν να επανέλθουν στην εργασία τους και το παρατηρούμε ακόμη και σε νέα άτομα, όχι μόνο σε μεγάλης ηλικίας τα οποία πέρασαν αυτή τη λοίμωξη».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για άτομα που διαγνώστηκαν με Covid-19 και συνεχίζουν έπειτα από βδομάδες ή και μήνες να εκδηλώνουν κάποια συμπτώματα ο Δρ. Τσιούτης είπε,

«Αυτοί οι ασθενείς, που μένουν τα συμπτώματα τουλάχιστον τρεις βδομάδες μετά τη λοίμωξη χρειάζονται μια ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη εκτίμηση, μια καλή ιατρική εκτίμηση και μετά αυτό που χρειάζονται είναι μια εξατομικευμένη προσέγγιση, δηλαδή και θεραπεία ή διαχείριση των συμπτωμάτων τους τα οποία αναφέρουν αλλά και έναν καλό έλεγχο για να φανεί σε ποια κατάσταση βρίσκονται. Δηλαδή κάποιοι μπορεί να θέλουν πνευμονολογική εκτίμηση, ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογικό έλεγχο, υπέρηχο καρδιάς, εξετάσεις αίματος για να δούμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για θεραπεία. 

«Η θεραπεία που παίρνουν είναι φαρμακευτική, είναι συμπτωματική και πολλοί από αυτούς χρειάζονται και φυσιοθεραπεία του αναπνευστικού, είτε του μυοσκελετικού ώστε να επανέλθει στην κανονική τους κατάσταση και λειτουργία το συντομότερο δυνατό και χρειάζεται τακτική παρακολούθηση. Να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό έχουν στηθεί πολλές τέτοιες κλινικές είτε που νοσηλεύονται άτομα εξωτερικές κλινικές που τα παρακολουθούν αυτά τα άτομα. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν επηρεαστεί από Covid-19 και παρατηρείται αυτή η κατάσταση. Και προς τα εκεί κατευθυνόμαστε και εμείς για αυτό και αποφασίσαμε να στήσουμε μια τέτοια εξωτερική κλινική, ένα ιατρείο εκτίμησης αυτών των ανθρώπων».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με τους ασθενείς που συνεχίζουν μετά από μια χρονική περίοδο να παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου Covid-19 ο Δρ. Τσιούτης είπε,

“Εκτιμάται ότι είναι στο 10-20% των ασθενών που προσβάλλονται αλλά δεν υπάρχει κάποια σαφής βάση δεδομένων που να μας δίνει αυτά τα νούμερα. Στην Κύπρο δεν ξέρουμε ακόμα πόσα είναι αυτά τα άτομα, δεν υπάρχει κάποιο σύστημα καταγραφής και προς τα εκεί είναι και αυτή η πρωτοβουλία.

Τι απομένει να μάθουμε για το longcovid;

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για το φαινόμενο “longcovid”, είναι σύμφωνα με τον Δρ. Τσιούτη είναι τα εξής,

«Καταρχήν θέλουμε να καταλάβουμε που μπορεί να οφείλεται, από τι προκαλείται. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες και εικασίες σίγουρα το ένα είναι ότι επιδεινώνονται κάποια υποκείμενα νοσήματα δηλαδή αν κάποιος έχει ήδη κάποιο νόσημα όπως χρόνια άσθμα, χρόνια πνευμονοπάθεια ή καρδιοπάθεια, σίγουρα αυτό επιδεινώνεται. Αλλά υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί. Πιθανόν να οφείλεται σε ανοσολογικούς μηχανισμούς, δηλαδή στην έντονη φλεγμονή που προκαλεί ο ιός και για αυτό βλέπουμε αυτή την μετα-λοιμώδη φλεγμονή, δηλαδή έχει περάσει τη λοίμωξη, ο άνθρωπος έχει απαλλαγεί από τον ιό και έχει μια υπολοιπόμενη φλεγμονή που έχει προσβάλει κάποια όργανα. Για αυτό και δεν μεταδίδουν αυτοί οι άνθρωποι. Το άλλο που θέλουμε να δούμε είναι η έκταση του προβλήματος, δηλαδή ποιο ποσοστό ασθενών επηρεάζεται αλλά και πόσο διαρκεί. Αυτό δεν το γνωρίζουμε καθόλου. Βλέπουμε ότι κάποιοι χρειάζονται βδομάδες ή και μήνες αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο διαρκεί και αν αφήνει τελικά μόνιμα κατάλοιπα, αν αφήνει μόνιμα προβλήματα υγείας».

Πρόσθεσε επίσης ότι είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις.

«Ελπίζω ότι δεν αφήνει μόνιμα προβλήματα υγείας αλλά είναι κάτι που μένει να εξακριβωθεί. Να τονίσω όμως ότι το βλέπουμε αυτό μετά και από άλλες λοιμώξεις, έχει παρατηρηθεί για παράδειγμα μετά από γρίπη, είχε χαρακτηριστεί πάρα πολύ και μετά από Έμπολα, οπότε το βλέπουμε μετά από σοβαρές λοιμώξεις και επειδή τώρα έχουμε τόσα εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο που έχουν προβληθεί από Covid-19  θα βλέπουμε αυτές τις καταστάσεις, θα βλέπουμε «longcovid» όλο και πιο πολύ».

Πηγή: alphanews