«Γίνε τεμπέλης, σώσε ζωές»: Η έξυπνη καμπάνια της Γερμανίας για το lockdown (video)

Οι χιουμοριστικές διαφημίσεις της Γερμανίας που παροτρύνουν τους πολίτες να σεβαστούν το lockdown έχουν γίνει ήδη viral

«Γίνε τεμπέλης, σώσε ζωές»: Η έξυπνη καμπάνια της Γερμανίας για το lockdown

Είναι ένα από τα βίντεο της γερμανικής κυβέρνησης που έχουν αναλάβει να εκθειάσουν όσους είναι κολλημένοι στον καναπέ την στιγμή που η χώρα δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα πανδημίας.

Η κυβέρνηση είπε πως αυτά τα χιουμοριστικά βίντεο είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς το κοινό πως η μείωση των επαφών με άλλους είναι ζωτικής σημασίας στην αναχαίτιση της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Η πρώτη διαφήμιση με τίτλο «Zusammen gegen Corona #besonderehelden» [σ.σ. Μαζί ενάντια στον κορωνοϊό #Ξεχωριστοί Ήρωες], δείχνει έναν ηλικιωμένο να αναπολεί τον χειμώνα του 2020. «Η μοίρα αυτής της χώρας βρίσκεται στα χέρια μας», λέει. «Οπότε, επιστρατεύσαμε όλο το κουράγιο μας και κάναμε ό,τι περίμεναν από εμάς, το μόνο σωστό πράγμα». Και συνεχίζει: «Δεν κάναμε τίποτα. Απολύτως τίποτα». «Ο καναπές ήταν η πρώτη γραμμή και η υπομονή μας το όπλο μας», λέει η πρώτη διαφήμιση.

Το δεύτερο βίντεο δείχνει την σύντροφό του, ενώ ένα τρίτο δείχνει έναν άντρα να αναπολεί τις μέρες που έπαιζε βιντεοπαιχνίδια στην διάρκεια του lockdown.

«Πριν την πανδημία, ήμουν χωρίς αμφιβολία ο πιο τεμπέλης άνθρωπος στη χώρα, δεν έφευγα σχεδόν ποτέ από το διαμέρισμα, έπαιζα βιντεοπαιχνίδια χωρίς την παραμικρή φιλοδοξία και έτρωγα κρύα ραβιόλια απευθείας από την κονσέρβα επειδή βαριόμουν υπερβολικά για να τα ζεστάνω», λέει ο άντρας.

«Και όταν εξαπλώθηκε ο ιός, παρέμεινα το ίδιο τεμπέλης όπως πριν. Ωστόσο, σε αντίθεση με μένα, ο κόσμος άλλαξε: για να περιοριστεί ο ιός, ο κόσμος κλήθηκε να μείνει σπίτι, μην κάνοντας τίποτα και ξαφνικά έγινε κοινωνικό έργο, η τεμπελιά μπορούσε να σώσει ζωές και εγώ ήμουν πρωταθλητής σε αυτό. Ο χειμώνας του 2020 ήταν δύσκολος. Αλλά ήταν εύκολο να γίνεις ήρωας».

Τα βίντεο προκάλεσαν γενικά θετικές αντιδράσεις ωστόσο αρκετοί ήταν εκείνου που δυσαρεστήθηκαν με την ιδέα και την άτυπη σύγκριση της σημερινής κατάστασης με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Όχι μόνο χλευάζουν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τους ανθρώπους που επέζησαν στην πρώτη γραμμή και κατάφεραν μετά να μιλήσουν γι’ αυτό», έγραψε κάποιος χρήστης. Η Κριστίν Ρίχτερ, ειδικός επικοινωνίας από την Κολωνία, είπε στο γερμανικό WDR πως έχει ανάμικτα συναισθήματα. Όπως είπε, ο παραλληλισμός ανάμεσα στο σήμερα και τον πόλεμο εγείρει ηθικά ερωτήματα, αν και εξήρε την «χιουμοριστική και συγκινητική» προσέγγιση της κυβέρνησης.