H αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη απειλεί και τα χειμερινά αθλήματα

Τί θα γίνει με το χιόνι στο Πεκίνο

imagew 5 3 κλιματικη αλλαγη

Η αύξηση της θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο αποτελεί απειλή για τα χειμερινά αθλήματα, σύμφωνα με τον Αμερικανό σκιέρ Γκας Σουμάχερ, και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί στο Πεκίνο το αποδεικνύουν.

Ήδη οι διοργανωτές σκέφτονται σοβαρά τη χρήση πλέον μόνο τεχνητού χιονιού.

Στις πίστες του Zhangjiakou, 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Πεκίνου, όπου διεξάγονται τα αθλήματα του cross-country και του δίαθλου, οι πίστες δέχθηκαν νιφάδες αληθινού χιονιού ως επικάλυψη αλλά το βασικό μέρος της επιφάνειας είναι από τεχνητό χιόνι.

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στα δικά μας αθλήματα τα επόμενα χρόνια», είπε ο Βρετανός Τζέιμς Κλάγκνετ, ειδικός στα σπριντ.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) απέρριψε την κριτική για την απόφαση να χρησιμοποιηθεί τεχνητό χιόνι στο Πεκίνο.

«Το τεχνητό χιόνι χρησιμοποιείται με σταθερό τρόπο εδώ και δεκαετίες για τα χειμερινά αθλήματα. Χρησιμοποιείται επίσης πολύ ευρέως για χειμερινά αθλήματα αναψυχής», είπε εκ μέρους της ΔΟΕ η Marie Sallois.

Ο Αμερικανός σκιέρ Schumacher είπε ότι η χρήση του τεχνητού χιονιού έχει επιπτώσεις τόσο στον αθλητισμό όσο και στο περιβάλλον.«Σε χώρους τεχνητού χιονιού, περιορίζεσαι στον αγώνα μόνο και πάντα το αλατίζουν για να το προστατεύσουν, οπότε δεν μπορεί κάποιος να κάνει σκι για μεγάλη διάρκεια και είναι πιο δύσκολο να κάνεις αυτό που χρειάζεσαι για να αγωνιστείς και προπονηθείς επαρκώς», ανέφερε.