Η χώρα που πήρε «άριστα» στη διαχείριση της πανδημίας

Υπάρχουν κάποιες χώρες που αντιμετώπισαν συνολικά την πανδημία καλύτερα από άλλες. Και στο πρώτο κύμα και στο δεύτερο κύμα. Όπως η Νέα Ζηλανδία , η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg είναι η καλύτερη χώρα για να βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ωστόσο μια άλλη χώρα, φτωχότερη και με πολύπαθη ιστορία, που πήρε «άριστα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας και κοιτάει το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία. Κι αυτή είναι το Βιετνάμ.

Η δυναμική αντιμετώπιση της πανδημίας έχει κάνει του αναλυτές αλλά και το ΔΝΤ να προβλέπουν πως φέτος, η οικονομία του Βιετνάμ θα έχει ανάπτυξη, η οποία σχεδόν θα τριπλασιαστεί το 2021. Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει μόλις 1.420 κρούσματα και 35 θανάτους. Ο τελευταίος θάνατος αναφέρθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου ενώ τα ενεργά κρούσματα στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι μόλις 110.

Τα μέτρα που χρησιμοποίησε το Βιετνάμ ήταν βέβαια η καραντίνα και η απαγόρευση μετακινήσεων, ωστόσο το lockdown διήρκησε μόλις 3 μήνες. Αυτό που έκανε την διαφορά σε μια χώρα που έχει λιγότερους πόρους από άλλες, είναι η γρήγορη παρασκευή τεστ και μια πολιτική που τα συνδύαζε με την γρήγορη και άμεση ιχνηλάτηση των επαφών, πράγμα που επέτρεψε να τεθούν τα κρούσματα υπό έλεγχο και να πάρει μέτρα για την εργασία από το σπίτι.

Κατάφερε λοιπόν να κρατήσει τα εργοστάσια ανοιχτά, τα οποία δούλεψαν με ασφάλεια και επέτρεψαν στον κόσμο να επιστρέψει στις δουλειές του. Στην αρχή υπήρξε φόβος πως η ζήτηση σε ρουχισμό, παπούτσια και τεχνολογία θα έπεφτε. Ωστόσο η αγορά του Βιετνάμ δεν εξαρτάται αποκλειστικά από μια άλλη. Έτσι οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 15%, στις ΗΠΑ κατά 23%, ενώ οι εξαγωγές ηλεκτρονικών συσκευών αυξήθηκαν συνολικά κατά 26%.

Παρόλο λοιπόν που ο στόχος ανάπτυξης είχε μπει στο 6,8%, το ότι το Βιετνάμ θα έχει ανάπτυξη 2,4% την στιγμή που η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει ύφεση, μόνο θετικό μπορεί να είναι για τους Βιετναμέζους. Ο τουρισμός μπορεί να χτυπήθηκε, αλλά το Βιετνάμ παρέμεινε σε πολύ καλύτερη θέση συγκριτικά π.χ. με την γειτονική Ταϊλάνδη, η οποία αναμένεται να έχει ύφεση 7,1% φέτος.

Η κομμουνιστική κυβέρνηση φρόντισε να δώσει ενέσεις στην οικονομία, με την επένδυση στον δημόσιο τομέα να αυξάνεται κατά 34%, κάνοντάς την την υψηλότερη τα τελευταία εννέα χρόνια. Η επένδυση μάλιστα δεν περιορίστηκε σε επιχειρήσεις αλλά και έργα υποδομών, όπως γέφυρες και δρόμους, έργα που δημιούργησαν θέσεις εργασίας για αρκετό κόσμο. Όπως αναφέρει ο Adam McCarthy, οικονομικός διευθυντής της Mekong Economics με έδρα το Ανόι, «ο τρόπος που έχει αντιμετωπιστεί η πανδημία έκανε το Βιετνάμ διάσημο σε όλον τον κόσμο. Ο ‘θρίαμβος΄ του Βιετνάμ φέτος μπορεί να φέρει τεράστια οφέλη τα επόμενα χρόνια».

 

Πηγή: Sigmalive

Ροη Ειδησεων

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024