Οι δυο επικρατέστεροι για την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται την Πέμπτη να ανακοινώσει ποιος θα διαδεχτεί την Τζάνετ Γέλεν ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed.

Ο Τραμπ έχει πει ότι πλέον οι υποψήφιοι είναι δυο: ο διαπρεπής οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Τζον Τέιλορ και του μέλος του Δ.Σ. της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος προβάλλεται ως ο επικρατέστερος για τη θέση αυτή. 

Κι αυτό γιατί ο Πάουελ -που στο παρελθόν έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου από το 1990 έως το 1993- ταιριάζει περισσότερο με την προτίμηση του Τραμπ για χαμηλά επιτόκια και παράλληλη απορρύθμιση των τραπεζών, καθώς στο παρελθόν είχε συνταχθεί με την Γέλεν σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή νομισματική πολιτική.

Παράλληλα υποστηρίζει τη χαλάρωση ορισμένων ρυθμίσεων του τραπεζικού τομέα που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. 

Επίσης το συν για τον Πάουελ είναι το ότι, καθώς ανήκει ήδη στο δυναμικό της τράπεζας, θα μπορούσε να συνεχίσει άμεσα το έργο του χωρίς περίοδο προσαρμογής.

Αντιθέτως, ο Τέιλορ δείχνει να χάνει το χρίσμα στην… τελική ευθεία, κι όχι φυσικά επειδή υπολείπεται σε γνώσεις του Πάουελ.

Απεναντίας, ο διαπρεπής οικονομολόγος θεωρείται αυθεντία στον χώρο του, έχοντας μάλιστα θεσπίσει και τον ομώνυμο νόμο:

Ο “Κανόνας του Tέιλορ” συνιστά έναν απλό κανόνα νοµισµατικής πολιτικής που σχεδιάστηκε µε σκοπό να υποδεικνύει στις διοικήσεις των κεντρικών τραπεζών µία µέθοδο καθορισµού των επιτοκίων σε ένα περιβάλλον όπου οι οικονοµικές συνθήκες που αφορούν τον πληθωρισµό και την µακροοικονοµική δραστηριότητα διαρκώς µεταβάλλονται. 

Σύμφωνα με τον κανόνα αυτό, το πραγματικό επιτόκιο συνάδει με τη μακροπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη της οικονομίας υπό την προϋπόθεση της διατήρησης τόσο της οικονομικής δραστηριότητας όσο και των τιμών πλησίον της ισορροπίας τους.

Πιο αναλυτικά, στην περίπτωση θετικής απόκλισης από την ισορροπία, η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει το παρεμβατικό επιτόκιο (δηλαδή στρέφεται προς την υιοθέτηση περιοριστικής νομισματικής πολιτικής) για την αποτροπή της «υπερθέρμανσης» της οικονομίας.

Αντίθετα, στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης από την ισορροπία, η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει το παρεμβατικό επιτόκιο (δηλαδή στρέφεται προς την υιοθέτηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής) για την αποτροπή της έντονης ύφεσης.

Εκτός κούρσας η Γέλεν

Το ενδεχόμενο που έχει πάντως αποκλειστεί είναι ο Τραμπ να διορίσει εκ νέου την Τζάνετ Γέλεν, η θητεία της οποίας λήγει τον Φεβρουάριο.

Η απόφαση του αυτή έρχεται σε ρήξη με την παράδοση που θέλει τον Αμερικανό πρόεδρο, όταν αναλαμβάνει πρώτη φορά, να διατηρεί στη θέση του τον επικεφαλής της Fed.

Ετσι, η κ. Γέλεν ενδέχεται να είναι η πρώτη πρόεδρος της Fed, από το 1934, που θα έχει μόνον μία θητεία.

 

 

Πηγή: TheToc

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024