Η Ιταλία κλείνει τα λιμάνια της σε εκατοντάδες πρόσφυγες

Είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία λαμβάνει την απόφαση να κλείσει τα λιμάνια της και να μην επιτρέψει την είσοδο σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Το ιταλικό Υπουργείου Εσωτερικών, αποφάσισε συγκεκριμένα να μην αγκυροβολήσει σε λιμάνι της Ιταλίας, το πλοίο “Aquarius”, το οποίο μεταφέρει 629 πρόσφυγες. 
 
Ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών Mατέο Σαλβίνι με επιστολή του, ζήτησε από τις αρχές της Μάλτας να επιτρέψουν στο πλοίο να αγκυροβολήσει στη Βαλέτα. Ο Σαλβίνι ρίχνει το μπαλάκι στην Μάλτα, την οποία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει καθώς όπως ανέφερε δεν επωμίζεται το βάρος που της αναλογεί.

Μια απόφαση που η νέα κυβέρνηση Κόντε δικαιολογεί καθώς η Μάλτα αρνείται συστηματικά να δεχθεί πλοία στα οποία επιβαίνουν μετανάστες και πρόσφυγες.
 

Η κυβέρνηση της Μάλτας ωστόσο πως δεν έχει καμία εμπλοκή στην διάσωση των προσφύγων και μεταναστών.

«Η διάσωση έγινε στην περιοχή (όπου είναι αρμόδια) για διασώσεις η Λιβύη και συντονίστηκε από το κέντρο ελέγχου στην Ρώμη. Η Μάλτα δεν είναι η συντονίστρια Αρχή και δεν έχει εξουσία επί της υπόθεσης», είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εφημερίδα Malta Today.

Το πλοίο “Aquarius” ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση “Sos Mediterranee”, και μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες που ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Λιβύη. Όλοι τους διασώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου ανοιχτά της Λιβύης, σε έξι διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, στους επιβάτες του “Aquarius”, συμπεριλαμβάνονται 123 ανήλικα και 7 γυναίκες που κυοφορούν.

Ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών Mατέο Σαλβίνι έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook, πως η Ιταλία λέει όχι στην παράνομη μετανάστευση.

«Η Μάλτα δεν υποδέχεται κανέναν, η Γαλλία, επαναπροωθεί ανθρώπους στα σύνορα, η Ισπανία υπερασπίζεται τα σύνορά της με όπλα, κοινώς όλη η Ευρώπη κάνει την δουλειά της. Εφεξής η Ιταλία επίσης λέει ‘όχι’ στο λαθρεμπόριο ανθρώπων, ‘όχι’ στην παράνομη μετανάστευση».
 

 

Πηγή: AlphaNews.live