Η λιτότητα και οι αυξήσεις τιμών καταργούν τη μεσαία τάξη της Τουρκίας

Οι απίστευτες αυξήσεις των τιμών αναγκάζουν τη μεσαία τάξη της Τουρκίας να περικόψει τις δαπάνες από ψώνια και μεταφορές μέχρι φαγητό και ταξίδια.

08307d19412c9338e6ebe0f2f7b579c4 1 ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ, λιτότητα, μεσαία τάξη, Οικονομία, Τουρκία

Οι απίστευτες αυξήσεις των τιμών αναγκάζουν τη μεσαία τάξη της Τουρκίας να περικόψει τις δαπάνες σε μυριάδες τομείς, από ψώνια και μεταφορές μέχρι φαγητό και ταξίδια.

Η καταναλωτική ζήτηση έχει συρρικνωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και το βιοτικό επίπεδο έχει αλλάξει απότομα, με τις αυξανόμενες τιμές να αναγκάζουν σε αναθεωρήσεις των καταναλωτικών προτύπων.

Η πτώση του τζίρου στα εστιατόρια, για παράδειγμα, έχει επιδεινωθεί μετά τις τελευταίες αυξήσεις των τιμών, καθώς λιγότεροι άνθρωποι επιλέγουν να φάνε έξω ή να συναντηθούν για ένα ποτό.

Η κυβέρνηση αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό κατά 47% τον Ιανουάριο.

Οι φόροι αντιπροσωπεύουν πλέον τα 4/5 της τιμής ενός πακέτου τσιγάρων αξίας 25 λιρών (1,60 ευρώ), τα 3/4 της τιμής ενός μπουκαλιού ρακί των 700 χιλιοστόλιτρων, το εθνικό ποτό της χώρας, αξίας 255 λιρών (16 ευρώ) και τα 2/3 της τιμής του μισού λίτρου μπύρας που πωλείται για περίπου 35 λίρες (2,25 ευρώ) σε κάβες.

Οι τιμές των αυτοκινήτων αυξήθηκαν επίσης κατά περίπου 100% πέρυσι και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, αναγκάζοντας πολλούς να εγκαταλείψουν τα σχέδια αγοράς νέων οχημάτων. Ακόμη και η χρήση των υπαρχόντων αυτοκινήτων γίνεται πολυτέλεια μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και στα διόδια. Η χαρακτηριστική κυκλοφοριακή συμφόρηση της Κωνσταντινούπολης έχει εκτονωθεί απότομα από την αρχή του έτους.

Η δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε σχεδόν το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι, έχει περιορίσει επίσης την όρεξη της μεσαίας τάξης για ταξίδια στο εξωτερικό.

Εν μέσω του κινδύνου υπερπληθωρισμού, η ζήτηση δανείων της μεσαίας τάξης μειώθηκε επίσης.

Τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια αυτοκινήτων – τα πιο δημοφιλή στη μεσαία τάξη – έχουν μειωθεί σημαντικά.

Στον τομέα του λιανικού εμπορίου, επίσης, πολλές επιχειρήσεις έχουν δει τις πωλήσεις τους να μειώνονται αστραπιαία από την αρχή του έτους, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων ένδυσης παρά την έλευση της σεζόν των εκπτώσεων.

Μια απότομη συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης από τη μεσαία τάξη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη οικονομική στασιμότητα, κυρίως το δεύτερο τρίμηνο του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι ένα νέο κύμα απώλειας θέσεων εργασίας μπορεί να καταγραφεί.

Σύμφωνα με τον Μουσταφά Σονμέζ στο Al-Monitor, η ικανότητα των σχετικά υψηλότερων εισοδημάτων να εξασφαλίσουν αυξήσεις μισθών που ταιριάζουν με τον πληθωρισμό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οργανωτική τους δύναμη. Οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα λαμβάνουν αποζημίωση για τον πληθωρισμό, αλλά στον ιδιωτικό τομέα, οι συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι με δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις αντιπροσωπεύουν μόνο μια μικρή μειοψηφία, που δεν υπερβαίνει το 3% του συνόλου των μισθωτών. Οι υπόλοιποι φαίνεται ότι θα υποστούν απώλειες πραγματικού εισοδήματος. Και όσοι προέρχονται από τα αυτοαπασχολούμενα μεσαία στρώματα, είτε αγρότες σε αγροτικές περιοχές είτε επιχειρηματίες στα αστικά κέντρα, αγωνίζονται να μείνουν στα πόδια τους. Συμπιέζονται μεταξύ των αυξανόμενων δαπανών και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού.