Οι offshore του Μάναφορτ στην Κύπρο για το μαύρο χρήμα

Αρχίζει σιγά σιγά να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων για την δράση του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του προέδρου Τραμπ, Πολ Μάναφορντ ο οποίος παραδόθηκε την Δευτέρα στο FBI.

Τόσο ο Μάναφορτ, όσο κι ο στενός του συνεργάτης Ρικ Γκέιτς αντιμετωπίζουν συνολικά 12 κατηγορίες, μεταξύ αυτών συνωμοσία κατά των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και υποβολή ψευδών φορολογικών στοιχείων, με βάση τις έρευνες τους ειδικού ανακριτή για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές, Ρόμπερτ Μιούλερ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο κατά του Πολ Μάναφορτ, πρώην υπεύθυνου της προεκλογικής καμπάνιας Τραμπ, και του Ρικ Γκέιτς, προστατευομένου του Μάναφορτ και δεξί του χέρι, οι δύο λομπίστες εργάστηκαν για λογαριασμό πολιτικών και κομμάτων στην Ουκρανία και στη συνέχεια διακινούσαν μαύρο χρήμα μέσω offshore εταιρειών στην Κύπρο, αλλά και στις Σεϊχέλες και τον Άγιο Βικέντιο.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την “πατέντα” που είχε βρει, ο Μάναφορτ προχωρούσε σε αγορές σπιτιών κι ειδών πολυτελείας στις ΗΠΑ χωρίς όμως να πληρώνει φόρους για το συγκεκριμένο εισόδημα, μέσω 12 υπεράκτιων εταιριών στην Κύπρο.

Οι μισές (6) εξ’ αυτών διαλύθηκαν την 11η Ιανουαρίου 2016 ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν ενεργές.

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο περιγράφει ένα περίπλοκο σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, ξέπλυμα χρημάτων, παραβίαση ομοσπονδιακών νόμων για λόμπι και τράπεζες αλλά και εμπλοκή στον τομέα των ακινήτων.

Μέσω δεκάδων συναλλαγών μεταξύ 2008-2014, ο Μάναφορτ κατέβαλλε τεράστια χρηματικά ποσά μέσω εταιρειών στην Κύπρο όπως η Yiakora, η Leviathan, η Lucicle και η Global Endeavour.

Επίσης, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως ο Μάναφορτ χρησιμοποίησε τον κρυμμένο στο εξωτερικό πλούτο του για να διάγει μία πολυτελή ζωή στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλει φόρους. 

Τα ποσά που αναφέρονται δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα: Συνολικά 64 εκατ. ευρώ φαίνεται να πέρασαν μέσω υπεράκτιων λογαριασμών. Από αυτά, σημειώνεται πως 14 εκατ. ευρώ περίπου “ξεπλύθηκαν” και χρησιμοποιήθηκαν από τον ίδιο για αγορά ακίνητης περιουσίας, προϊόντων και υπηρεσιών στις ΗΠΑ. 

Πενήντα περίπου πράξεις συνολικής αξίας 4 εκατ. ευρώ είχαν ως παραλήπτη εταιρεία ανακαινίσεων στο Χάμπτονς στη Νέα Υόρκη -με τις περισσότερες εξ’ αυτών να έγιναν μέσω κυπριακών εταιρειών από το 2008 μέχρι το 2013.
 
 Σε μία άλλη περίπτωση, καταβλήθηκε μέσω διαφόρων συναλλαγών συνολικό ποσό ενός εκατ. ευρώ εκατ. σε εταιρεία στη Φλώριδα, που εξειδικεύεται σε αυτοματισμούς οικίας.

Επίσης ποσό περίπου 800.000 ευρώ καταβλήθηκε μέσω της κυπριακής Yiakora Ventures σε κατάστημα με αντίκες στη Βιρτζίνια.   
 
Τεράστιο ποσό πληρώθηκε και σε κατάστημα με ανδρικά ρούχα στη Νέα Υόρκη αλλά και 150.000 ευρώ για την αγορά τριών Range Rovers. 

«Χωρίς να δηλώνει το εισόδημα του, ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια για πολυτελή προϊόντα και υπηρεσίες τόσο για τον εαυτό του όσο και για μέλη της οικογένειας του, μέσω πληρωμών από υπεράκτιους λογαριασμούς σε οργανισμούς στις ΗΠΑ», αναφέρει το κατηγορητήριο. 

Το κόλπο με το Airbnb

Οι μεγάλες πληρωμές του Μάναφορτ που έγιναν μέσω κυπριακών εταιρειών, ήταν το 2012.

Ανήλθαν συνολικά σε 5 εκατ. ευρώ κι αφορούσαν σε αγορές ακινήτων σε Νέα Υόρκη και Βιρτζίνια. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο μια ιδιοκτησία αγοράστηκε από τον Mάναφορτ για πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ με τα χρήματα να αφορούν σε εταιρίες με έδρα την Κύπρο.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι ο Mάναφορτ χρησιμοποίησε ένα περιουσιακό στοιχείο της οδού Χάουαρντ «τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2015 έως το 2016» μισθώνοντάς το μέσω της πλατφόρμας Airbnb για το οποίο χρέωνε μηνιαίο νοίκι σχεδόν 12.000 ευρώ!

Ο ίδιος χρησιμοποίησε την διαφορετική φορολογία για τις εν λόγω μισθώσεις ενώ αργότερα παραποίησε το καθεστώς ενοικίασης του διαμερίσματος για να πάρει μια καλύτερη συμφωνία για τραπεζικό δάνειο.

Οι φωτογραφίες δείχνουν έναν πολυτελή χώρο με κόκκινους δερμάτινους καναπέδες, τζάκι, ευρύχωρη κουζίνα και κρεβατοκάμαρα. Η χρήση της πλατφόρμας Airbnb από την οικογένεια του Mάναφορτ δεν είχε περάσει εντελώς απαρατήρητη πριν.

Πέρυσι αναφέρθηκε ότι η κόρη του κατηγορήθηκε από έναν ιδιοκτήτη μετά από παράνομη μίσθωση διαμερισμάτων στο Μανχάταν για πάνω από 25.000 ευρώ το μήνα. Όπως λένε κτηματομεσίτες η εν λόγω μίσθωση δεν αποκλείεται να επηρεάσει τους κανόνες της Airbnb για την καταχώριση ακινήτων. 

Και ο ομογενής Τζορτζ Παπαδόπουλος μπλεγμένος στο Russia-Gate

Και ο ελληνικής καταγωγής πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος, φέρεται μπλεγμένος στις υποθέσεις που ερευνά ο ειδικός ανακριτής για τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με τους New York Times, τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης αναφέρουν ότι ένας καθηγητής με στενούς δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση είπε σε έναν σύμβουλο της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ τον Απρίλιο του 2016 ότι η Μόσχα είχε στοιχεία που μπορούσαν να πλήξουν την Χίλαρι Κλίντον και συγκεκριμένα χιλιάδες email.

Ο εν λόγω σύμβουλος δεν ήταν άλλος από τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, ο οποίος ομολόγησε μυστικά ότι είπε ψέματα στο FBI για τη συγκεκριμένη συνομιλία. Η συγκεκριμένη ομολογία αποτελεί την πιο τρανταχτό μέχρι στιγμής στοιχείο που συνδέει την καμπάνια του Τραμπ με την απόπειρα ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι στοιχεία του δικαστικού φακέλου, ο κ. Παπαδόπουλος επανειλημμένα προσπάθησε να κανονίσει ένα ραντεβού ανάμεσα στην προεκλογική καμπάνια του Τραμπ και ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε στο FBI τον περασμένο Ιανουάριο ότι ο προαναφερθείς καθηγητής ήταν «ένα τίποτα». Ωστόσο, σε νεότερη κατάθεσή του, παραδέχεται ότι γνώριζε πως ο εν λόγω καθηγητής είχε ουσιαστικές διασυνδέσεις με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο Παπαδόπουλος υποστήριξε ακόμη ότι το περιστατικό έγινε πριν εμπλακεί ο ίδιος στην καμπάνια του Τραμπ, ενώ στην πραγματικότητα συναντήθηκε με τον καθηγητή αφού έγινε σύμβουλος του Τραμπ. 

Spiegel: Στη γωνία ο Tραμπ

Στην υπόθεση της πιθανολογούμενης προσπάθειας της Ρωσίας να χειραγωγήσει τον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα του 2016, μέσω ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος του νυν προέδρου αναφέρεται το Spiegel Online σε άρθρο με τιτλο «Κόλπα, απάτη και πολλά ψέματα».

Όπως σημειώνει η γερμανική ιστοσελίδα «κύριο μέλημα του ειδικού ανακριτή Μιούλερ είναι να αποκαλύψει πόσο βαθιά ήταν η παρέμβαση της Ρωσίας την περίοδο του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ, εάν η Ρωσία συνεργάστηκε σκόπιμα με μέλη της ομάδας Trump αλλά και ποιες αξιόποινες πράξεις έχουν ενδεχομένως διαπραχθεί. 

“Είναι η πρώτη φορά που στελέχη του επιτελείου Trump προσάγονται στη δικαιοσύνη για αμφίβολες επαφές με την Ανατολική Ευρώπη. Η υπόθεση, η οποία έχει επισκιάσει την προεδρεία Trump εδώ και μήνες, παίρνει τώρα μια νέα διάσταση. Η ατμόσφαιρα στους κόλπους της πολιτικής ελίτ των ΗΠΑ είναι ηλεκτρισμένη”, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Spiegel Online, «μολονότι οι κατηγορίες εις βάρος των τριών αυτών στελεχών είναι βαριές, ιδιαίτερα προβληματίζει ο ρόλος που φαίνεται να έχει διαδραματίσει ο Τζωρτζ Παπαδόπουλος. Ταυτόχρονα ανακύπτουν πολλά νέα ερωτήματα.
Πόσο απειλητική είναι όλη αυτή η ιστορία για τον ίδιο τον Trump; Μήπως ο εισαγγελέας Miller έχει περισσότερα στοιχεία στα χέρια του; Υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία και για τον πρόεδρο των ΗΠΑ». 

Το Spiegel Online στο άρθρο του εστιάζει ειδικότερα στην περίπτωση του Παπαδόπουλου: «Γιατί είναι ο Τζωρτζ Παπαδόπουλος τώρα σημαντικός;» διερωτάται.
 «Γιατί στην περίπτωσή του οι κατηγορίες αφορούν άμεσες, αμφιλεγόμενες επαφές με πιθανολογούμενους Ρώσους πράκτορες. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα στο FBI για συναντήσεις με Ρώσους. Ο Παπαδόπουλος, τον οποίο παρουσίασε ο Trump ως έναν από τους πέντε συμβούλους Εξωτερικής Πολιτικής του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, συναντήθηκε αρκετές φορές με έναν “καθηγητή” από τη Ρωσία μετά το διορισμό του την άνοιξη του 2016, ο οποίες τον ενημέρωσε ότι η Μόσχα  κατείχε επιβαρυντικά στοιχεία για την Xίλαρι Κλίντον μέσα από “χιλιάδες e-mail”. 
Προφανώς επρόκειτο για ηλεκτρονικά μηνύματα που εκλάπησαν από χάκερ, από τα κεντρικά γραφεία των Δημοκρατικών και τα οποία, αργότερα το καλοκαίρι του 2016, δημοσιοποιήθηκαν από τα Wikileaks». 

‘Όπως σημειώνει τέλος το Spiegel Online, το μακρύ κατηγορητήριο εναντίον του Παπαδόπουλου αλλά και των Manafort και Gates, αφήνει να εννοηθεί ότι «ο Μιούλερ και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ περισσότερα από όλα όσα είναι για την ώρα διατεθειμένοι να δημοσιοποιήσουν».

 

Πηγή: TheToc

Ροη Ειδησεων

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024