Η πρώτη χώρα της ΕΕ που αίρει σήμερα τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία

Σταμάτησε να αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό ως ασθένεια κρίσιμη για την κοινωνία

123 12 Covid-19, Όμικρον, πανδημία, περιοριστικά μέτρα

Η Δανία γίνεται σήμερα η πρώτη χώρα στην ΕΕ η οποία τερματίζει όλα τα περιοριστικά μέτρα. 

Μολονότι καταγράφονται περίπου 40.000 – 50.000 κρούσματα της Covid-19 ημερησίως η Δανία σταμάτησε να αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό ως ασθένεια κρίσιμη για την κοινωνία και στηρίζει τις ελπίδες της στο υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη μάχη κατά της Όμικρον και της υποπαραλλαγής της, BA.2.

Τα νυχτερινά κέντρα θα ξανανοίξουν απόψε (01/02) καθώς αίρονται τα όρια για τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να συναθροίζονται σε εσωτερικούς χώρους. Μόνον κάποιοι περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ στα σύνορα της Δανίας για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες από χώρες εκτός της ζώνης Σένγκεν. Η Εθνική Αρχή Υγείας «συνιστά» σε όσους διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό αυτοαπομόνωση τεσσάρων ημερών, ενώ οι στενές επαφές δεν υποχρεούνται να μπαίνουν σε καραντίνα.

Τα «απίστευτα καλά νέα» για την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν μετά από σχετική εισήγησης της επιτροπής ειδικών για την πανδημία και με την υποστήριξη όλων των βασικών κομμάτων της χώρας. Η Φρέντρικσεν είπε ότι δεν περιμένει να χρειαστεί να επανέλθουν σε ισχύ νέα μέτρα, δηλώνοντας πάντως επιφυλακτικά αισιόδοξη: «Δεν μπορούμε να παράσχουμε εγγυήσεις όταν εμπλέκεται η βιολογία», είπε ανακοινώνοντας την επιστροφή της χώρας «στη ζωή όπως τη γνωρίζαμε πριν τον κορωνοϊό».

Ο υπουργός Υγείας, Μάγκνους Χόινικε, εξήγησε ότι « κατάσταση στη Δανία είναι ότι έχουμε αυτήν την αποσύνδεση μεταξύ λοιμώξεων και ασθενών εντατικής θεραπείας και αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη προσήλωση των Δανών στον επανεμβολιασμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο [ η άρση των μέτρων] είναι ασφαλές και το σωστό τώρα». Πάνω από το 60% των Δανών έχουν κάνει ενισχυτική δόση του εμβολίου και μάλιστα ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι προέβλεπαν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι κάτω του 45%.

Η Δανία είχε κάνει την πρώτη προσπάθεια κατάργησης όλων των περιοριστικών μέτρων τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά αναγκάστηκε να τα επαναφέρει σε ισχύ τον Νοέμβριο και να επιβάλει και πρόσθετα τον Δεκέμβριο λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της Όμικρον, κλείνοντας μουσεία, θέατρα και κινηματογράφους, περιορίζοντας τις ώρες λειτουργίας εστιατορίων και μπαρ μέχρι τις 23:00 και απαγορεύοντας την πώληση αλκοόλ μετά τις 22:00. Την περασμένη εβδομάδα η Δανία κατέγραψε 51.000 νέα κρούσματα – ο υψηλότερος εβδομαδιαίος απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας. Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί 1.667.768 κρούσματα της Covid-19 και 3.755 θάνατοι.

Πηγή: iefimerida.gr