Η Σουηδία αμφισβητεί την χρήση μάσκας

efb61fd3 f36d 4791 83cc 30b32dbdef16 1024x768 1 Coronavirus, μάσκες, Σουηδία

Η Σουηδία προκάλεσε αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο για τον τρόπο τον οποίο αντιμετώπισε τον κορωνοϊό.

Καθώς άλλες χώρες αντιμετωπίζουν νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα τελευταία στοιχεία της Σουηδίας δείχνουν ότι θέτει υπό έλεγχο τον ιό γρήγορα.

“Το ότι η Σουηδία έχει φτάσει σε αυτά τα επίπεδα είναι πολύ ελπιδοφόρο”, δήλωσε ο κρατικός επιδημιολόγος Anders Tegnell σε δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη την Τρίτη.

capture 18 Coronavirus, μάσκες, Σουηδία

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, ο Οργανισμός Υγείας της Σουηδίας λέει ότι από τότε που έφτασε στο αποκορύφωμα στα τέλη Ιουνίου, το ποσοστό μόλυνσης έχει μειωθεί απότομα. Αυτό συμβαίνει εν μέσω της περιόδου όπου αυξάνονται οι δοκιμές για δημιουργία εμβολίου.

«Οι καμπύλες κατεβαίνουν και οι καμπύλες για τους σοβαρά άρρωστους αρχίζουν να πλησιάζουν το μηδέν», είπε ο Tegnell.

Μειώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Σουηδία

Η εξέλιξη ακολουθεί μήνες διαμάχης σχετικά με την απόφαση της Σουηδίας να αποφύγει ένα πλήρες κλείσιμο. Η ασυνήθιστη στρατηγική συνέπεσε με ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οπουδήποτε αλλού στη σκανδιναβική περιοχή. Ανά 100.000, οι θάνατοι από τον ιό στη Σουηδία ξεπέρασαν ακόμη και εκείνους στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Την Τρίτη, η Σουηδία ανέφερε δύο νέους θανάτους, αυξάνοντας το σύνολο σε 5.702.

Μάσκες

Ο Tegnell έθιξε επίσης το θέμα της μάσκας προσώπου, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν δεν είναι δυνατή η κοινωνική απόσταση.

«Με τον αριθμό να μειώνεται πολύ γρήγορα στη Σουηδία, δεν βλέπουμε κανένα νόημα να φοράμε μάσκα προσώπου στη Σουηδία, ούτε καν στις δημόσιες συγκοινωνίες», είπε.

Ο Tegnell υποστήριξε με συνέπεια ότι η προσέγγιση της Σουηδίας είναι πιο βιώσιμη από τα ξαφνικά κλεισίματα που επιβάλλονται αλλού. Με τον κίνδυνο ότι ο ιός μπορεί να είναι εδώ για χρόνια, λέει ότι το πλήρες κλείσιμο της κοινωνίας δεν είναι μακροπρόθεσμη επιλογή.

Εν τω μεταξύ, πολλές χώρες που πίστευαν ότι έφεραν τον ιό υπό έλεγχο, βλέπουν τώρα δεύτερο κύμα. Ο Tegnell χαρακτήρισε αυτές τις εξελίξεις «ανησυχητικές».

«Η θετική τάση αντιστρέφεται, με αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων, μεταξύ άλλων, στην Ισπανία, τη Ρουμανία και το Βέλγιο», είπε.

Πηγή: Sigmalive