Κοσμος

«Η Τουρκία ξέρει το αποτέλεσμα πολέμου με Ελλάδα»-«Ταυτίζουν Ερντογάν-Πούτιν»

Για την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία μίλησαν στο Μεσημέρι και Κάτι ο Υποναύαρχος Στέλιος Φενέκος και ο Αντιστράτηγος Ανδρέας Πενταράς.

Ο κ. Φενέκος ανέφερε αρχικά ότι η Ελλάδα άρχισε να στοχεύει σωστά στα θέματα διεθνοποίησης και σε όργανα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Αντιλαμβάνεται η Τουρκία ότι αν εισακουστούν τα αιτήματα της Ελλάδας τότε θα χάσει πολλά από τα επιχειρήματα της. Προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα πάντα, να αντιστρέψει τα πάντα, να φανεί απειλούμενη, θύμα και ότι η Ελλάδα προκαλεί».

Σημείωσε ότι η Τουρκία συντηρεί μια πολεμική ρητορική που όμως στο πεδίο δεν επιβεβαιώνεται με αντίστοιχες κινήσεις. «Αυτό το επίπεδο υπερβολής κάνει κακό στον Ερντογάν γιατί τον ταυτίζουν με την ρητορική Πούτιν με αποτέλεσμα να χάνει τα επιχειρήματα του».

Ο κ. Φενέκος ανέφερε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα αντίστοιχο επεισόδιο σε μικρονησίδες ή να αξιοποίηση το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν σε περιοχές γύρω από την Κύπρο ή νότια του Καστελόριζου.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να προλαμβάνει τα μικρά επεισόδια γιατί αν δημιουργηθούν τετελεσμένα τότε είναι δύσκολα στη διαχείριση τους. «Εάν υπάρχει μεγάλος πόλεμος τότε δεν θα συμφέρει κανέναν και θα προσπαθήσουν οι δυτικοί σύμμαχοι να μειώσουν το επεισόδιο».

Από την πλευρά του ο Υποστράτηγος Ανδρέας Πενταράς ανέφερε ότι συμφωνεί με τον κ. Φενέκο. «Αυτή η ρητορική παραφροσύνης της Τουρκίας δεν γίνεται μόνο για εσωτερική κατανάλωση αλλά είναι και μέλος της αναθεωρητικής στρατηγικής την οποία ακολουθεί εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα».

Σημείωσε ότι οι απειλές εκφράζονται από τον ίδιο τον Ερντογάν και έχουν βαρύτητα. «Σε επίπεδο κυβερνήσεων όταν εκφράζονται απειλές, δεν εξετάζεται η πιθανότητα αλλά η δυνατότητα». Συμπλήρωσε ότι πρέπει να εξεταστεί το χειρότερο σενάριο. «Η Ελλάδα έχει κτίσει μια ισχυρή αποτρεπτική ισχύ απέναντι στην Τουρκία σε ναυτικό, αεροπορία, στρατό ξηράς, αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. «Η Ελλάδα δείχνει ότι έχει τη διάθεση να χρησιμοποιήσει την αποτρεπτική ισχύ σε περίπτωση που χρειαστεί. Η Τουρκία θα το σκεφτεί 2-3 φορές πριν επιχειρήσει οτιδήποτε στο Αιγαίο».

Ακόμη είπε ότι η μοναδική χώρα που θα ευνοείτο από μία σύρραξη στο Αιγαίο θα ήταν η Ρωσία. «Επιδιώκει τη διαμάχη Τουρκίας – Ελλάδας εξαιτίας του Κυπριακού έτσι ώστε να εξασθενεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ». Σημείωσε ότι μια σύρραξη δεν θα σύμφερε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη γιατί οι συνέπειες θα ήταν τεράστιες. «Η Τουρκία ενεργεί στρατιωτικά όταν γνωρίζει ότι θα βγει νικήτρια και όταν έχει τη στήριξη των μεγάλων δυνάμεων».

Τόνισε ότι η Τουρκία γνωρίζει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα και δεν έχει τη στήριξη της Δύσης.

Η αντεπίθεση των Ουκρανών

Στη συνέχεια ο Υποναύαρχος Στέλιος Φενέκος και ο αντιστράτηγος Ανδρέας Πενταράς μίλησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για την αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι διαφοροποιείται το μέτωπο γιατί η Ουκρανία έχει πλέον την στρατηγική πρωτοβουλία μέσα από τις αντεπιθέσεις. «Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περιπέσει σε αμυντική διάταξη και δεν έχουν τη δυνατότητα για κατάληψη της περιφέρειας του Ντομπάς». Τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία και αναδιοργανώθηκαν, ενισχύθηκαν με καλύτερα συστήματα από τη Δύση και διενήργησαν τις δύο αντεπιθέσεις προς τη Χερσώνα και το Χάρκοβο με αποτέλεσμα να απελευθερώσουν 6000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. «Η Κύπρος είναι 9000 τετραγωνικά χιλιόμετρα», είπε.

Ο κ. Φενέκος ανέφερε ότι στο πεδίο της μάχης οι ρωσικές δυνάμεις είναι περιορισμένες. «Είναι κρίσιμο ερώτημα αν ο Πούτιν θα ενισχύσει τις δυνάμεις του με επιστράτευση ή μεταφορά στρατού από άλλες περιοχές». Τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση της Ρωσίας. «Αν ο Πούτιν κινδυνεύει στο εσωτερικό του τότε μπορεί να τον δούμε να κάνει πράξεις μεγάλης βαρβαρότητας».

Διαβάστε ακόμη: 

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024