Ιαπωνία: Eξετάζουν ενδεχόμενο προαιρετικής μάσκας για παιδιά 2 ετών και άνω

H υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου σε παιδιά έχει αποδειχθεί ένα εξαιρετικά διχαστικό ζήτημα, με ορισμένους γονείς να αντιτίθενται σθεναρά στο μέτρο

123 Covid-19, Ιαπωνία, μέτρα, Παιδιά, πανδημία

Μια ειδική επιτροπή εντός της ιαπωνικής κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα συνιστούσαν στα παιδιά ηλικίας δύο ετών και άνω να φορούν μάσκες προσώπου «όποτε είναι δυνατόν», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Εάν εγκριθεί, το μέτρο θα ισχύει, πρωτίστως, για παιδικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις μετά το σχολείο για μαθητές δημοτικού.

Το προσχέδιο συστάσεων που επικαλούνται οι δημοσιογράφοι αφήνει περιθώρια για εξαιρέσεις, ωστόσο, διευκρινίζοντας ότι «δεν χρειάζεται » να επιμένουν τα παιδιά να φορούν μάσκες» όταν αισθάνονται άρρωστα ή δυσκολεύονται να τις φορέσουν συνεχώς. Τα παιδιά κάτω των δύο θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται, με τους αξιωματούχους να αναφέρουν την ασφυξία και τη θερμοπληξία ως πιθανούς κινδύνους.

Ο Takaji Wakita, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων, τόνισε τη σημασία της μείωσης της μετάδοσης λοιμώξεων μεταξύ των πολύ νέων και των ηλικιωμένων. Προειδοποίησε ότι ενώ «ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αρχίζει να μειώνεται μεταξύ των νέων γενιών», η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί ακόμα «αν δεν δούμε πτωτική τάση μεταξύ των παιδιών και των ηλικιωμένων.»

Τα νέα έρχονται σε μια περίοδο που το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Όμικρον κερδίζει δυναμική στην Ιαπωνία. Την Πέμπτη, η χώρα για πρώτη φορά σημείωσε περισσότερες από 100.000 καθημερινές μολύνσεις.

Προς το παρόν, πολλά κέντρα ημερήσιας φροντίδας στην Ιαπωνία έπρεπε να κλείσουν προσωρινά τις πόρτες τους λόγω της ταχείας εξάπλωσης του ιού.

Σε πολλές χώρες υπάρχουν εντολές για μάσκα για παιδιά σχολικής ηλικίας. Ωστόσο, επηρεάζουν κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Επιπλέον, η υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου στα σχολεία έχει αποδειχθεί ένα εξαιρετικά διχαστικό ζήτημα, με ορισμένους γονείς να αντιτίθενται σθεναρά στο μέτρο.